Svijet

Sanders napada iz Vatikana: Nikad veći jaz između bogatih i ostalih

Američki predsjednički kandidat Berni Sanders osudio je u petak "nemoralni jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju", rekavši da je razlika između bogatih i siromašnih sada gora nego prije 100 godina.
Sanders napada iz Vatikana: Nikad veći jaz između bogatih i ostalih
Portal AnalitikaIzvor

Obraćajući se učesnicima konferencije o socijalnoj pravdi u Vatikanu, Sanders je podsjetio da je prva enciklika o socijalnoj pravdi Rimokatoličke crkve, koju je napisao papa Lav XIII 1891. godine, osudila ogroman jaz između bogatih i siromašnih.

"Međutim, situacija je danas gora. Danas jedan odsto stanovništva na 'vrhu' posjeduju više bogatstva od onih 99 odsto na 'dnu'", rekao je Sanders, kandidat demokrata za predsjedničku nominaciju.

On je osudio sistem u SAD u kome "milijarderi mogu da kupe izbore". "U vrijeme kada nekolicina ima tako mnogo, a veliki broj ima tako malo, moramo da odbacimo ovu savremenu ekonomiju kao nemoralnu i neodrživu", rekao je Sanders.

Enciklika je papino pismo ili poslanica upućena nadbiskupima i biskupima, ali i svim vjernicima. Ovaj dokument ima najveću snagu u Katoličkoj crkvi i obavezujućeg je karaktera.

N1info.com

 

Portal Analitika