Društvo

Tara prirodni biser Evrope: Fekalije iz poljskog wc idu direktno u rijeku

Ako je Tara prirodni biser Evrope, ako se nalazi na listi zastićenih prostora UNESKO, ako spada u najtraktivnije svjetske rijeke, kako to da možemo vidjeti slike koje, čini se govore o nebrizi takvog prirodbog bogatsva.
Tara prirodni biser Evrope: Fekalije iz poljskog wc idu direktno u rijeku
Portal AnalitikaIzvor

Naime, naš slušalac nas je obavijestio da na Veruši, fekalije iz poljskog WC idu direktno u Taru.

Zato smo pozvali nevladine organizaicje koje se bave zaštitom zivotne sredine, da ih pitamo da li znaju za taj slučaj i što je najvažnije sto će preduzeti: 

U Ozonu ne znaju, ali će ispratiti slučaj na koji smo ukazali, kaže Aleksandar Perović.

Ističe i da nepostojanje uređenog sistema odvodnih kanalizacionih i komunalnih  voda nije samo problem na Tari, već je to veliki problem svih rijeka koje protiču kroz gradove: 

« U ovom konkretnom slučaju, pretpostavljam da se radi o nekom individualnom objektu, ali to nikako ne umanjuje negativne posljedice po životnu sredinu na toj mikrolokaciji, svakako da je neophodno da se sve to dovede na što prihvatljivije ekološke strandarde, što podrazumjeva i značajna ulaganja», kazao je Perović. 

Perović objašnjava da prvo treba da reaguju nadležni, u ovom slučaju komunalna policija: 

« Moj savjet je da se građani isto kao što su uložili napor slučaj prijavili Anteni M , da obavijeste i nadležne, u ovom slučaju to je komunalna inspekcija lokalne uprave. Ukoliko nadležni ne odgovore, onda smo mi ta adresa, koja svakako može da doprinese da se problem riješi».kazao je Perović. 

Tražili smo komentar i od NVO Green Home. Jelena Marojević kaže da takav slučaj nije izolovan, da ih čak imamo u centru Podgorice, kada se fekalije ispustaju u korita Morače i Ribnice. 

Zato poziva nadležne da reaguju. Kaže i da ukoliko ne bude odgovora od komunalne policije da se naš slušalac, kao i svi drugi građani mogu javiti  toj nevladinoj organizaicji, kako bi uputili kome da se dalje obrate.

Kao moguće rješenje vidi:  

« Potrebno je mnogo više kampanja, koje će trajati godinama. U Americi recimo takve kampanje traju decenijama, mi smo još na nivou kada treba da riješimo neke infrastrukurne probleme, a za to nam nedostaje novac. Kod nas je ta priča o kampanji, o edukaciji, čini se zadnja u redu, kada govorimo o tome kako nadležni gledaju na ovaj problem, što nije u redu», kazala je Marojević. 

Kontaktirali smo i komunalnu policiju, ali odgovor još nijesmo dobili. (Antena M)

Portal Analitika