Region

Demonstranti treću noć na ulicama Skoplja, lete kamenice i baklje

Pristalice opozicije i nevladinih organizacija treće veče zaredom okupili su se u centru Skoplja protestujući protiv odluke predsjednika Đorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje". Ispred sjedišta VMRO DPMNE demonstranti su bacali kamenice i baklje, prenose makedonski mediji.
Demonstranti treću noć na ulicama Skoplja, lete kamenice i baklje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nekoliko hiljada građana okupljeno je ispred Sobranja i uzvikuju parole "Nikola odlazi", "Nema pravde, nema mira"..., javio je Tanjugov izvještač sa lica mjesta.

U neredima je oštećen i automobil Tanjugovog izvještača. Na automobilu koji je bio na parkingu u centru grada, polupana su stakla.

Na ulicama su raspoređene veoma jake policijske snage u punoj pripravnosti, a borna vozila su takođe spremna za pokret, ukoliko bude potrebe.

Za razliku od sinoć, večeras je primjetan veći broj policijaca i pripadnika specijalne poliicje.

Grupa studenata okupirala je ranije danas Pravni fakultet u Skoplju, u znak protesta protiv odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje". Studenti su tražili da Ivanov podnese ostavku.

Sinoć je u protestima uhapšeno 12 osoba, među kojima i nekoliko članova Studentskog plenuma. Pored toga, jedan novinar je povrijeđen, a demolirana je i kancelarija predsjednika Ivanova.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Blic.rs 

Portal Analitika