Politika

ĐUKANOVIĆ: Blizu smo potpisivanja Sporazuma o slobodnim i fer izborima

Premijer i lider Demokratske partije socijalista DPS Milo Đukanović očekuje da će Sporazum o slobodnim i fer izborima biti potpisan narednih dana.
ĐUKANOVIĆ: Blizu smo potpisivanja Sporazuma o slobodnim i fer izborima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Blizu smo potpisivanja Sporazuma vlasti i opozicije. Partija na čijem sam čelu je bila inspirator tog ukupnog projekta i dala je sve ono što je bilo neophodno dati da se do sporazuma dođe. Upravo sam u ime te politike ponudio opoziciji jedan vrlo izdašan paket za saradnju u narednom periodu. Mislim da smo u ovih nekoliko mjeseci ostvarili ozbiljne pomake na tom planu", kazao je Đukanović gostujući u programu Radio Tivta.

To što je opozicija uslovila potpisivanje Sporazuma ostavkom direktorice Javnog servisa Radojke Rutović, Đukanovi ovako objašnjava.

"Ostalo je još jedno pitanje oko kojeg traje nesporazum na relaciji vlast - opozicija. Moje očekivanje je da ćemo i taj problem u najskorijem periodu prevazići i da bi u roku od nekoliko dana svakako mogli imati potpisan politički sporazum, pri čemu se stvaraju uslovi za slobodne i fer izbore", poručio je Đukanović.

Govoreći o tome šta bi u Crnoj Gori moglo biti bolje, Đukanović se osvrnuo na obrazovanje i zdravstvo.

"Ja mislim da bi bilo neophodno da bez odlaganja poradimo na kvalitetnijoj reformi sistema obrazovanja. Mislim da je to najvažniji zadatak koji stoji pred crnogorskim društvom. Mislim da je neophodno proraditi na sistemu kvalitetnije zdravstvene zaštite", naglasio je Đukanović, ističući da će to biti prioritet Vlade.

"Ovih 10 godina nijesmo ništa izgubili", istakao je Đukanović, navodeći da smo lideri u EU i NATO integracijama, ali i da smo ekonomski mnogo napredovali.

"Tivat je zaista tokom posljednje decenije, ili koju godinu duže, doživio ozbiljan rast i to je danas jedna neprepozatljiva gradska sredina u odnosu na ono što je bilo samo prije deceniju, deceniju ipo. Očito je da su se Tivćani sa svojom specifičnošću brže uklopili u nova pravila. Pravila su zapravo osnov svake uređene zajednice i osnov demokratske zajednice. Vrijedni i pametni građani Tivta prepoznali su šansu koja im se ukazala, dobro su je iskoristili i danas imamo Tivat grad koji je poželjan za život. Ne bih rekao samo za građane Crne Gore", istakao je premijer.

On nije krio zadovoljstvo onim što je do sada urađeno u Tivtu.

"Tu prije svega mislim na investicije kao što su Porto Montenegro, Luštica i Qatari Diar", istakao je Đukanović.

Međutim, nijesu sve zamisli crnogorske Vlade ostvarene.

"Recimo Sveti Marko. Riječ je, da podsjetim, o nekretnini koja je bila u vlasništvu beogradskog Punika i prometovana sa ruskim investitorom. Kad se invstitor ovdje pojavio sa idejom da realizuje jedan vrlo luksuzni turistički projekt, kao država uradila smo sve da mu stvorimo uslove. Urađena je državna studija lokacije. Očigledno je da su krizni momenti koji su pogodili ekonomiju Evrope i Rusije, usporili ovu investiciju. Nadam se da ćemo u sadejstvu lokalne uprave i Vlade učiniti sve da stimulišemo aktuelnog investitora ili da stimulišemo sljedeću fazu prometa, kako bi nekretnina došla u vlasništvo onoga ko će biti u stanju da tamo napravi neku novu luksuznu ponudu. Opština Tivat je iskoristila neke mogućnosti koje im zakon dozvoljava, a to je da poveća porez na neiskorišćene nekretnine. Ako se ne varam tamo se plaća 350 hiljada eura poreza godišnje zbog troga što se ne realizuje investicija", kazao je Đukanović.

Ipak, ističe nije se Tivat primarno transformisao samo zbog toga što ima tako dobre investitore.

"Tivat se transformisao zbog pametnog upravljanja ovim gradom. Nijesu strani investitori rješavali pitanja komunalne infrastrukture. Tivat je uložio desetine miliona eura u ove svrhe. Jedno odgovorno domaćinstvo i ozbiljno upravljanje gradom je imao Tivat. I sa pravom je postao uzorni model za druge opštine", kazao je premijer.

Izvor i foto: Radio Tivat

Portal Analitika