Društvo

UCG: Obezbijediti OSI pristup fakultetima

Pristup obrazovanju temeljno je ljudsko pravo i opredjeljenje uprave Univerziteta Crne Gore je da svi studenti, a time i oni koji su osobe sa invaliditetom, dobiju adekvatan pristup učionicama, laboratorijama, bibliotekama i administrativnim prostorijama, kako bi na najoptimalniji način razvijali svoje sposobnosti.
UCG: Obezbijediti OSI pristup fakultetima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Uprava Univerziteta Crne Gore od početka mandata intenzivno radi na unapređenju uslova za studiranje osoba sa invaliditetom. Rektorka Radmila Vojvodić potpisala je u julu prošle godine Memorandum o saradnji sa izvršnom direktoricom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marinom Vujačić, kojim se regulišu i ova pitanja.

“Nakon realizacije projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost INVO”, o čemu je donijeta odluka na Upravnom odboru projekta zajedno sa Ministarstvom nauke i čija se realizacija ubrzo očekuje, stanje će, sigurni smo, biti vidno bolje”, smatraju sa UCG.

U međuvremenu, kako ističu, raspisana je tenderska procedura za arhitektonsko upodobljavanje Filozofskog fakulteta u Nikšiću za pristup osoba sa invaliditetom. Prilazne rampe postoje, dok je ugradnja lifta u pripremi.

Za Ekonomski fakultet Podgorici, objašnjavaju oni, traži se najoptimalnije rješenje imajući u vidu postojeći objekat, dok je Fakultet likovnih umjetnosti, da bi omogućio pristup studentima koji su osobe sa invaliditetom, pokrenuo inicijativu prema Upravi za zaštitu spomenika kulture, jer je zgrada u kojoj se nalazi kulturno-istorijski spomenik.

“Treba imati u vidu i da je izjednačavanje mogućnosti studenata sa invaliditetom sa ostalim viskoškolcima na Univerzitetu Crne Gore i potpuno uključivanje u akademski život složen proces koji zahtijeva sistematičan rad, vrijeme i strpljenje, ali i usklađivanje mnogih društvenih činilaca i stabilnu finansijsku podršku”, ističu sa UCG.

Za sada, studenti koji su osobe sa invaliditetom ne mogu pristupiti Arhitektonskom, Biotehničkom i Medicinskom fakultetu, Muzičkoj akademiji, kao i fakultetu dramskih i likovnih umjetnosti. Djelimično su pristupačni Elektrotehnički, Mašinski, Građevinski, Ekonomski, Filozofski, Filološki i fakulteti za pomorstvo i za turizam. U ovom trenutku Metalurško-tehnološki, Prirodno-matematički, Pravni, Fakultet političkih nauka i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u potpunosti su pristupačni studentima sa invaliditetom.

“Brinemo i djelujemo da se višegodišnji nagomilani problemi po ovom pitanju što prije, na obostranu radost, riješe”, zaključili su iz Univerziteta Crne Gore.

Portal Analitika