Društvo

Postavka "Ljudi, knjiga, zemlja" u Perjaničkom domu

Izložba "Ljudi, knjiga, zemlja - 3.500 godina odnosa jevrejskog naroda sa Svetom zemljom" otvorena je u Perjaničkom domu na Kruševcu.
Postavka "Ljudi, knjiga, zemlja" u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljena su 24 panela koji opisuju različite aspekte povezanosti jevrejskog naroda sa Izraelom - kroz generacije. Svaki panel sažet je tako da posjetioci izložbe mogu da steknu utisak kontinuiteta jevrejskog prisustva u Izraelu, jedinstvenog intenziteta duhovne, vjerske, nacionalne i tradicionalne usađenosti Izraela u jevrejsku svijest i kolektivno nasljeđe.

Postavka, koju organizuje Jevrejska zajednica Crne Gore, bila je predmet spora kada je prvi put izložena u sjedištu UNESCO-a u Parizu 2014. godine, i to zbog protesta arapskih država. Ipak, uz podršku SAD, Kanade, Izraela i Crne Gore, izložba je prikazana u Parizu, potom u američkom Kongresu, izraelskom Parlamentu, Vatikanu i, na kraju, u Podgorici. Autor projekta je izraelski istoričar Robert Vistrič, a ideja je realizovana u suorganizaciji UNESCO-a i Centra "Simon Vizental", pod pokroviteljstvom vlada Crne Gore i Kanade, kao i Izraela i SAD.

Kako ističu iz Jevrejske zajednice, otvaranju izložbe prisustvovali su istaknuti gosti, diplomate, zvaničnici, članovi i prijatelja udruženja. Otvorio je direktor za Međunarodne odnose u Centru "Simon Vizental" dr Šimon Samuels, a govorili su još zamjenik ambasadora Izraela u Srbiji i nerezidentalnog ambasadora u Crnoj Gori Itaj Milner i generalna direktorica Direktorata za bilateralne odnose Ljiljana Tošković. Prisutne su takođe pozdravili i predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari, kao i potpredsjednica Jelena Đurović.

Postavka "Ljudi, knjiga, zemlja" u Perjaničkom domu biće publici dostupna do 22. aprila.

Portal Analitika