Svijet

Rusija: Uhvaćeni pacijenti koji su ubili dvije medicinske sestre

Trojica pacijenata psihijatrijske bolnice u Sankt Peterburgu uhvaćeni šest kilometara od granice sa Finskom. Kod vojnika psihopata pronađene dvije torbe sa mnogo lijekova i špriceva.
Rusija: Uhvaćeni pacijenti koji su ubili dvije medicinske sestre
Portal AnalitikaIzvor

Trojica ruskih vojnika koji su pobjegli iz psihijatrijske bolnice u Sankt Peterburgu gdje su ubili dvije medicinske sestre Nadeždu Ivanovu (63) i Olgu Gorohovu (53) uhvaćeni su šest kilometara od rusko-finske granice i istraga već pravi mozaik zašto je napravljeno to teško krivično djelo.

Juče su ta tri vojnika bila ponovo u vojnoj psihijatrijskoj bolnici jer su istražni organi htjeli da saznaju zašto su udavili dvije medicinske sestre a osim toga na njihovim tijelima su i rane od uboda nožem.

Ta trojica psihopata su mladi ljudi. Stepan Dacenko (18) iz Voronježa bio je na prvoj godini Vojno-kosmičke akademije "Možajskog". Dok je David Ziganšin (18) iz Lenjingradske oblasti bio na služenju vojnog roka a treći Aleksandar Tomski (19) iz Peterburga je bio vojnik po ugovoru tzv. Unutrašnjoj vojsci Ministarstva policije. Svi trojica su imali dijagnozu koja zahtjeva liječenje u psihijatriskoj bolnici.

Sada oni pokušavaju da se brane ćutanjem ali su već pritisnuti dokazima. Prilikom hapšenja Dacenko je skočio na vojne policajce koji su ga oborili na zemlju i stavili mu lisice na ruke. Pritom mu je raskrvavljen nos. U trenutku hapšenja pobjegli vojnici su sa sobom imali dvije torbe u kojima su bili špricevi i medikamenti kao i konzerve sa hranom. Sudeći po količini špriceva i sedativa koje su ponijeli sa sobom u rancu tri odbjegla vojnika su ili postali ovisnici ili su vjerovali da će moći da unovče ukradeno i tako se lakše prebace u Finsku. Policija je ušla u trag odbjeglim vojnicima nakon što je signalizirao vozač koji ih je prevezao ka gradu Svetogorsku.

Poslije krvoprolića David Zingašin je telefonirao svojoj djevojci poslije ponoći izvinuo joj se za neprijatnosti "koje će saznati ujutro". Telefonirao je i svojoj majci i rekao joj da bi se predao da sa njime nisu još dva vojnika koja su pobjegla iz bolnice.

Aleksandar Tomski je mjesec i po bio u bolnici sa dijagnozom "psihopatija", a David Zingašin se žalio da "vidi mrtve ljude" pa su ga starješine poslale na posmatranje.

Poznanici Aleksandra Tomskog kažu da je bio strašljiv i on nije mogao da ubije medicinske sestre. Tomski je bio fizički slab i sa vršnjacima nije dolazio u sukobe. Njegovi školski drugovi kažu da su njega najvjerovatnije nagovorili da krene sa njima dvojica drugih vojnika-psihopata.

Drugi uhapšeni Stepan Dacenko svo vrijeme prkosi istražnim organima i smijulji se gledajući u kameru. Najrazgovorljiviji je David Zingašin protiv kojih ima najviše i dokaza da je učestvovao u ubistvu. Zašto je David "pukao" treba da se utvrdi. Njegovi drugovi pričaju da je u rodnom Voronježu svirao gitaru, igrao ragbi, učio je engleski a htio je da nauči poljski i italijanski.

UBIJENE

Istraga je došla do saznanja da su trojica psihopata htjeli da uzmu veću količini narkotika a jedna od nesretnih medicinskih sestara ih je zatekla u blizini ormara u kojem su bili lijekovi. Na žalost ona nije uspjela da pozove u pomoć. Poslije toga su ugušili i drugu sestru.

Branko Vlahović/Novosti.rs

Portal Analitika