Politika

Kaluđerović: Vlada izbjegava obaveze prema Skupštini

Vlada Crne Gore i njena ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi bezbjednosti i odbrane nastavljaju da ignorišu zakonom propisane obaveze prema Skupštini Crne Gore, kako bi izbjegli vršenje parlamentarnog nadzora nad njihovim radom, poručuje poslanik i član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović.
Kaluđerović: Vlada izbjegava obaveze prema Skupštini
Portal AnalitikaIzvor

"Novi primjer nezakonitog postupanja Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane sadržan je u činjenici da ova ministarstva svoje izvještaje o radu za 2015. godinu još nisu dostavila Skupštini, odnosno njenom Odboru za bezbjednost i odbranu, uprkos obavezi da to učine do 31.03. tekuće godine, kako je propisano članom 7 tačka 3 Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbijednosti i odbrane. Osvajanje demokratskih standarda u oblasti vršenja parlamentarne kontrole nad radom državnih organa i institucija iz oblasti bezbjednosti i odbrane jedan je od značajnih pokazatelja dostignutog stepena demokratizacije društva, a posebno poštovanja Ustavom zagarantovanih sloboda i prava građana", navodi on.

Kako dodaje, Crnoj Gori su u prethodnom periodu sa relevantnih međunarodnih adresa upućivane pohvale što je pitanje parlamentarnog nadzora u oblasti bezbijednosti i odbrane uredila posebnim zakonom.

Pritom, podsjeća, da je taj zakon, koji je usvojen krajem 2010. godine, u cjelini djelo poslanika i Skupštine Crne Gore, kao i da je usvojen punim konsenzusom.

"Veoma je loša poruka za domaću i za međunarodnu javnost što Crna Gora kao država kandidat za članstvo u EU, umjesto da unapređuje, značajno nazaduje u ostvarivanju parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti. Moguće je da je navedeno nezakonito izbjegavanje obaveza prema Parlamentu Crne Gore posljedica aktuelnih odnosa na relaciji DPS-SDP, ali to niti može, niti smije biti izgovor za nepoštovanje obaveza koje su jasno i precizno utvrđene Zakonom. Opasno je i potpuno neprihvatljivo da Vlada DPS-a, izbjegavajući suštinski parlamentarni nadzor bezbjednosnog sektora, šturim saopštenjima sa zatvorenih sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, poručujući da je ukupno stanje u oblasti bezbjednosti u Crnoj Gori stabilno, pokušava na taj način da ukupni sektor bezbjednosti drži zatvorenim i daleko od demokratske parlamentarne kontrole, kako bi i dalje bio pod potpunim uticajem i kontrolom samo dva čovjeka - Mila Đukanovića i Duška Markovića", navodi Kaluđerović.

Kako zaključuje, navedeno izbjegavanje parlamentarnog nadzora predstavlja dio politike DPS-a, potvrđuje i to što se povodom navedenog problema ne oglašava predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Mevludin Nuhodžić, inače visoki funkcioner DPS-a.

"Prethodno bezakonje, izgleda, mnogo ne brine ni potpredsjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore", naveo je Kaluđerović.

Portal Analitika