Region

Jutarnji: Brisel odbacio argumente Hrvatske o blokadi

Evropska komicija (EK) odbacila je hrvatske zahtjeve u sporu sa Srbijom zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evrointegracija, objavio je Jutarnji list.
Jutarnji: Brisel odbacio argumente Hrvatske o blokadi
Portal AnalitikaIzvor

List navodi da EK ne smatra spornim srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji kojim se Srbija proglasila nadležnom za suđenje za ratne zločine počinje u drugim državama bivše Jugoslavije.

EK smatra da međunarodno pravo ne spriječava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom eksteritorijalnom ili univerzanom jurisdikcijom, navodi list. Taj zakon, prema mišljenju EK, "ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države", niti predstavlja miješanje u unutrašnje poslove te države.

U neobavezujućem dokumentu na koji se poziva Jutarnji list, Komisija navodi da bi dvije države problem trebalo da riješe bilateralno, a ne kroz pregovore Srbije s EU, i zalaže se za deblokadu srpskih pregovora.

"Ovih dana traju konsultacije između Hrvatske i EK, ali i drugih država članica, kako bi se pronašao način da se proces pokrene i Srbija do kraja do juna otvori Poglavlje 23", navodi list.

U tekstu se dodaje i da Hrvatska vjeruje da bi neki od njenih zahtjeva trebalo da budu mjerila EU prema Srbiji u Poglavlju 23, bilo kao prelazna ili kao mjerila za zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

EK je pripremila svoje zaključke pošto je salušala argumente Hrvatske, ali i odgovor Srbije.

Jutarnji list navodi da je kao jedan od primjera političke zloupotrebe spornog zakona Hrvatska navela optužnicu Srbije protiv Ejupa Ganića.

Uz ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije, Hrvatska traži da u pregovaračka mjerila za Srbiju budu unijeti i puna saradnja s Haškim tribunalom i ispunjavanje obaveza iz međudržavnog sporazuma o pravima manjina.

Kocijančičeva: Komisija iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24

Portparolka Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Maja Kocijančič ponovila je za Tanjug da Evropska komisija podržava i s nestrpljenjem iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Povodom vijesti da je Evropska komisija odbacila zahtjeve kojima je Zagreb praktično blokirao Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, Kocijančičeva je ponovila ranije iznijeti stav Komisije.

"Evropska komisija s nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i otvaranje Poglavlja 23 o prvosuđu i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbjednosti", navela je ona.

Razgovori traju i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta jednoglasnost među državama članicama, dodala je Kočijančičeva.

Izvor: b92.net

Portal Analitika