Društvo

Mitrović: Javni servis ne smije biti dio političke trgovine

Sjednica Savjeta Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore biće održana naredne nedjelje, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Savjeta Ivan Mitrović.
Mitrović: Javni servis ne smije biti dio političke trgovine
Portal AnalitikaIzvor

Mitrović kaže da je u toku usaglašavanje termina održavanja sjednice sa ostalim članovima Savjeta, ali i da će biti sazvana zbog mjera za rješenje stanja u informativi TVCG, koje treba da im dostavi generalni direktor Javnog servisa Rade Vojvodić.

Savjet je Vojvodiću na prethodnoj sjednici ostavio rok od deset dana da im dostavi mjere kojima će se riješiti stanje u informativnom programu TVCG. Vojvodić je u planiranom roku uradio mjere za rješavanje postojećeg stanja i da čeka održavanje sjednice.

Na drugoj strani, Mitrović ističe da od Savjeta ne treba očekivati kadrovska rješenja, kako to mnogi očekuju.

“Mi biramo i razrješavamo direktora. Mi smo svoje mišljenje dali i smatramo da stvar političara nije da uređuju rad Javnog servisa. Javnim servisom upravlja Savjet i mi nijesmo prihvatili da se vrše bilo kakve promjene na bazi nikakve političke trgovine. Jasno je svima da neki pokušavaju da politički trguju Javnim servisom, a ja smatram da svaki dogovor mora biti u okviru zakona, jer je Savjet i do sada radio isključivo po zakonu", kaže Mitrović.

Dio opozicije i Demokratska partija socijalista sa koalicionim partnerima trebalo bi da potpišu sporazum koji predviđa ulazak opozicionih kadrova u vladu izbornog povjerenja, ali i u državne institucije. Neke opozicione partije, međutim, potpisivanje sporazuma uslovljavaju promjenama u Javnom servisu. Traži se da urednički tim TV Crne Gore podnese ostavku. To, međutim, nije dio sporazuma, veća kako ga neke partije nazivaju “preduslov".

Portal Analitika