Politika

Vuković: Krivokapić neće smjenu već novu funkciju

Najnovije odgađanje sjednice parlamenta tumačim kao još jedan u nizu političkih manevara Ranka Krivokapića koji za cilj imaju da produže njegov boravak na mjestu prvog čovjeka Skupštine do trenutka potpisivanja sporazuma vlasti i opozicije - ocijenio je za Pobjedu profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.
Vuković: Krivokapić neće smjenu već novu funkciju
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da bi Krivokapić na taj način, umjesto da bude smijenjen, bio u mogućnosti da podnese ostavku i nakon toga, sasvim izvjesno, uđe u strukture izvršne vlasti.

- Imajući to u vidu, mnogi su skloni da političko djelovanje lidera Socijaldemokratske partije posljednjih neđelja tumače kao rezultat dobro osmišljene političke strategije. Ja nijesam siguran da je to slučaj. Štaviše, smatram da je, upravo zbog dugog trajanja na mjestu prvog čovjeka Skupštine i, naročito, zbog svega onoga što je obilježilo istorijski period tokom kojeg je obavljao tu funkciju, Krivokapić bio u obavezi da se povuče već krajem januara, odnosno onog trenutka kada je postalo jasno da se njegova stranka našla u parlamentarnoj manjini - kaže naš sagovornik.

Vuković smatra da bi u politički konzervativnoj sredini kakva je Crna Gora takva njegova odluka bila dominantno doživljena ne kao poraz već kao izraz političkog dostojanstva.

 - Dalje prolongiranje rješavanja ovog pitanja na način suprotan poslovničkim procedurama, po mom sudu, čini samo štetu Krivokapiću i opštem utisku o njegovom boravku na odgovornoj državnoj funkciji - kaže Vuković.

Komentarišući usaglašeni, ali još uvijek nepotpisani sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, Vuković kaže da je u pitanju „vrlo neobičan politički aranžman koji, u osnovi, omogućava učešće u vršenju vlasti ne samo partijama koje su izgubile posljednje parlamentarne izbore, već i onima koje se pred biračima još uvijek nijesu ni pojavljivale“.

-Hipotetički, svako udruženje građana u Crnoj Gori, bez obzira na to čime se bavi i koliko članova ima, moglo bi, na temelju pomenutog sporazuma, sasvim legitimno zahtijevati ulazak u na ovakav način rekonstruisanu Vladu. Pa ipak, činjenica da je, osim Demokratskog fronta, on prihvatljiv svim relevantnim političkim akterima, jasno ukazuje na to da nam je, kao političkoj zajednici, nešto slično očito bilo potrebno - kaže Vuković.

On dodaje da to prije svega svjedoči o propuštenim šansama za demokratsku konsolidaciju Crne Gore u godinama nakon obnove nezavisnosti.

 - U tom smislu, najveća odgovornost nesumnjivo leži na onim partijama koje su upravljale političkim razvojem naše države u posmatranom periodu i koje danas ne bi morale pristajati na podjelu vlasti s opozicijom mimo izbora da su na pravi način afirmisale značaj institucija i u većoj mjeri prilagodile političko djelovanje onim vrijednostima za koje se na nivou državne politike kontinuirano zalažu - smatra Vuković.

 S druge strane, pravdajući to nesmjenjivošću vlasti u Crnoj Gori, opozicione stranke, kaže Vuković, nerijetko nastupaju kao da je u politici apsolutno sve moguće i dozvoljeno na putu ostvarenja zacrtanih ciljeva.

 - Upravo iz tog razloga, među političkim zahtjevima koje u posljednje vrijeme ispostavljaju drugoj strani nalaze se i stvari koje nemaju ama baš nikakvo utemeljenje u političkoj praksi demokratskih društava. Kao i u slučaju lidera SDP-a, takav vid političkog djelovanja, bez ozbira na moguće kratkoročne benefite, samo šteti interesima opozicije - smatra naš sagovornik.

On smatra da bi sporazum vlasti i opozicije mogao ne samo značajno rasteretiti političke prilike u Crnoj Gori već i predstavljati vrijedan zalog za izgradnju kvalitativno drugačijih budućih odnosa među ključnim političkim akterima u našoj državi.

 - I jedno i drugo prijeko je potrebno crnogorskom društvu - poručuje Vuković.

Portal Analitika