Kultura

ČILIKOV: Djela Mijovića moraju se naći u školskom programu

Zahvaljujem Ministarstvu kulture na podršci ponovnog izdanja knjige "Ozloglašeno nasljeđe" Pavla Mijovića i preporučio bih ponovno štampanje i drugih, izuzetnih djela iz ove oblasti, kazao je istoričar umjetnosti Mladen Lompar na promociji ovog izdanja u Ministarstvu kulture.
ČILIKOV: Djela Mijovića moraju se naći u školskom programu
Portal AnalitikaIzvor

U uvodnom izlaganje o akademiku Pavlu Mijoviću, njegovoj biografiji, stručnom i naučnom opusu, Lompar je poseban akcenat dao njegovoj ulozi i učešću u osnivanju i radu Crnogorskog PEN centra.

O "Ozloglašenom nasljeđu" i doprinosu Mijovića zaštiti i očuvanju kulturne baštine, govorio je zatim istoričar umjetnosti prof. dr Aleksandar Čilikov. On je podvukao da su problemi sa kojima se danas susrijeće služba zaštite, aktuelno kao u vrijeme koje je opisivao Pavle Mijović, te izrazio uvjerenje da se njegova djela moraju naći u školskom programu, naročito u programu visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori.

- Ministarstvo kulture smatra važnim što, u godini kada Crna Gora obilježava deset godina od obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, pored brojnih drugih aktivnosti u oblasti kulture uopšte, imamo priliku da predstavimo važno djelo akademika Pavla Mijovića, izuzetne ličnosti crnogorske naučne misli, iz oblasti istorije umjetnosti, arheologije, istorije, urbanizma, antropologije, ali i ličnosti koja je svoj izraz tražila i u oblasti književnosti, novinarstva i diplomatije. Polazeći od ideje da od zaborava otrgne dio prošlosti i prenese je budućim generacijama, na dvadesetu godišnjicu od smrti akademika Mijovića, vječitog borca za spas kulturne baštine i afirmaciju crnogorskog identiteta, Ministarstvo kulture je podržalo projekat ponovnog štampanja ove publikacije, koja je izdata 1971. godine. Nakon toliko godina, "Ozloglašeno nasljeđe" ponovo je u žiži interesovanja, na uvid i djelovanje stručnoj i široj javnosti, zbog aktuelnosti tema koje su tada, ali i danas, ključna pitanja u oblasti zaštite kulturne baštine. Posebna vrijednost ovog trenutka je i sjećanje na Pavla Mijovića i njegov nemjerljiv doprinos crnogorskoj kulture - istakla je u svom obraćanju šefica Odsjeka za implementaciju strategija u Ministarstvu kulture, Milica Martić.

Promociji su prisustvovali predstavnici nacionalnih i lokalnih institucija, nevladinih organizacija i brojni stručnjaci i naučnici koji se bave zaštitom kulturnih dobara, saradnici i poštovaoci djela Pavla Mijovića.

Portal Analitika