Društvo

Porobić i Janović o sportskim uspjesima CG na FCJK

"Pobjedničkom motivacijom ka internacionalnoj slavi" - razgovor predśednika Stručnoga savjeta crnogorske vaterpolo reprezentacije Petra Porobića i vaterpoliste Nikole Janovića sa studentima, profesorima i gostima Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, biće sjutra priređen na tom fakultetu u Slušaonici broj 1 od 13 časova.
Porobić i Janović o sportskim uspjesima CG na FCJK
Portal AnalitikaIzvor

Porobić i Janović govoriće o počecima i decenijskome putu crnogorske vaterpolo reprezentacije, o pobjedničkoj motivaciji i fenomenu koji je Crnu Goru svrstao u red razvijenih sportskih zemalja, a medijator razgovora biće profesor na FCJK doc. dr Vladimir Vojinović.

Petar Porobić rođen je 1957. godine i diplomirao je pravo. Bio je 11 godina član vaterpolo kluba Primorac iz Kotora i član mlade jugoslovenske vaterpolo reprezentacije. Od 1981. godine obavlja poslove vaterpolo trenera, najprije u "Bečeju", potom u ženskoj vatrepolo reprezentaciji, od 1997. godine u "Jadranu", a od 2005. godine u reprezentaciji Srbije i Crne Gore. Nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine, radio je na formiranju crnogorske vaterpolo reprezentacije. Vodeći stručne timove klubova i reprezentacija, Porobić je osvojio brojna sportska odličja, među kojima prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2005, prvo mjesto u Svetskoj ligi i Svjetskom kupu, dok je Crnoj Gori 2008. godine donio titulu evropskoga prvaka. Sredinom 2015. godine izabran je za predśednika Svjetskog udruženja trenera.

Crnogorski olimpijac i dugogodišnji kapiten crnogorske vaterpolo reprezentacije Nikola Janović rođen je 1980. godine u Kotoru. Od 1994. do 1998. godine bio je član kotorskoga Primorca, dvije godine bio je član Crvene zvezde, potom Bečeja, opet Primorca, Jadrana, italijanskog Posilipa... Do obnove crnogorske nezavisnosti bio je član vaterpolo reprezentacije SCG, a potom crnogorske vaterpolo reprezentacije. Sa klubovima i reprezentacijama osvojio je brojne titule i priznanja, od kojih su najznačanije tri zlatne medalje sa svjetskih i evropskih prvenstava.

Razgovor organizuju Fakultet za crnogorski jezik i književnost s Cetinja i Crnogorski akademski književni krug.

Portal Analitika