Društvo

Petrušić otvorio konferenciju u okviru PACiNNO projekta: Inovacije stub budućeg razvoja

Pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić otvorio je danas Public Policy konferenciju koja je, u okviru PACiNNO projekta, održana u hotelu “Queen of Montenegro” u Budvi.
Petrušić otvorio konferenciju u okviru PACiNNO projekta: Inovacije stub budućeg razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Public Policy Konferencije bila je posvećena inovacijama i preduzetničkoj djelatnosti, a prestavljala je i priliku da se prezentuju do sada realizovane aktivnosti u okviru PACiNNO projekta, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

PACiNNO projekat, čiji je nosilac za Crnu Goru Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, realizuje se u okviru IPA Programa i njegov osnovni cilj jeste izgradnja platforme za saradnju u pravcu jačanja inovativne djelatnosti, prije svega kod akademskih institucija, donosioca politika i inovativnih kompanija u osam zemalja koje pripadaju Jadranskom regionu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija, Slovenija).

Vodeći partner na ovom projektu je Univerzitet u Trstu, a projekat traje od februara 2014. do kraja ove godine.

U svom uvodnom obraćanju, pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić, istakao je značaj projekta PACiNNO, kao primjer dobre prakse i uspješne regionalne saradnje u oblasti preduzetništva i inovacija.

“Saradnja javnog, privatnog i akademskog sektora od izuzetne je važnosti za razvoj preduzetništva, koje je prepoznato kao značajan pokretač ekonomskog rasta”, istakao je Petrušić.

On je upoznao prisutne sa razvojem Inovaciono - preduzetničkog  centra Tehnopolis, koji predstavlja jedan od najznačajnijih projekata Ministarstva nauke.

“Tehnopolis će direktno doprinijeti stavljanju nauke i inovacija u funkciju privrednog razvoja, čime će se omogućiti osnivanje inovativnih malih i srednjih preduzeća i smanjenje nezaposlenosti, sa ciljem usmjerenja mladih u preduzetništvo i stvaranje nove vrijednosti kroz inovacije”, kazao je on.

Pored pomoćnika Petrušića, na Konferenciji je govorio i Mladen Perazić iz Privredne Komore Crne Gore, dok su predstavnici UNICEF-a govorili o glavnim aktivnostima skoro otvorenog Youth Innovation Laba. Učesnici su, takođe, imali priliku da se upoznaju i sa uspješnim poslovnim primjerima u Crnoj Gori, kao što su kompanije Domen.Me i TourVia.Me.

Portal Analitika