Politika

Rutović kočnica: Odlazi sa funkcije u naredna dva-tri dana

Sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o smjeni Ranka Krivokapića još nije zakazana, a nije poznato ni kada će biti održano zasijedanje Kolegijuma predsjednika parlamenta, na kojoj će biti određen datum i dnevni red sjednice.
Rutović kočnica: Odlazi sa funkcije u naredna dva-tri dana
Portal AnalitikaIzvor

Nakon posljednje sjednice Kolegijuma saopšteno je da je dogovor u Skupštini postignut, da bi sporazum trebalo da bude potpisan do 9. aprila, a sjednica Parlamenta na kojoj će se raspravljati o izmjenama Vladi i smjeni Krivokapića zakazana za 19.april.

Međutim, ni četiri dana nakon najavljenog potpisivanja sporazuma nema informacija kako će pregovori ići dalje.

Kako saznaje Antena M od članova Kolegijuma iz opozicije, čeka se smjena direktorice TVCG Radojke Rutović da bi priča išla dalje.

Iz DPS-a je,kako nam je kazao izvor iz Kolegijuma, opoziciji obećano, da će Rutović podnijeti ostavku u naredna dva do tri dana. 

Očekuje se da nakon toga bude održan još jedan sastanak kako bi Lex specijalis bio usaglašen, jer kako saznajemo, tekst još nije dogovoren jer DPS ima svoju verziju zakona a Demos, Ura i SDP s druge strane, imaju svoju. Ipak, iz opozicije smatraju da će za usagašavanje biti dovoljan dan.

Međutim i kada taj dio bude završen, sjednica sa tri tačke dnevnog reda ne može da bude zakazana sve dok premijer Milo Đukanović predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću ne podnese inicijativu za raspravu o izmjenama u Vladi. Tek tada je moguće da bude zakazana sjednica Skupštine sa tri tačke dnevnog reda: Lex specijalis, izmjene u Vladi i smjena Krivokapića. Po Poslovniku, nakon inicijative, sjednica ne može da bude zakazana u roku kraćem od 15 dana.

U poslovniku piše da će ,ukoliko su materijali koji su predloženi za dnevni red sjednice dostavljeni poslanicima 15 dana prije dana određenog za održavanje sjednice, saziv Skupštine
može se uputiti u roku od sedam dana prije dana određenog za održavanje te sjednice. Izuzetno, predsjednik Skupštine, na osnovu dogovora u Kolegijumu predsjednika, može sazvati Skupštinu u roku kraćem od sedam dana, a dnevni red predložiti na samoj sjednici.

Iako se čini da je vremena sve manje te da je dogovor, još jednom, sve dalji, iz opozicije su nam saopštili da ipak smatraju da je sve moguće dogovoriti u narednih pet dana,do 19..

Još jedno neriješeno pitanje je u čiji će tabor predstavnici Pozitivne. Ranije je iz opozicije saopšteno da ih u svojoj kvoti neće, a slična poruka stigla je i iz DPS-a. 

Kako nam je danas saopšteno iz Pozitivne, pozicija te stranke biće utvrđena nakon potpisivanja Sporazuma.

To faktički znači da, ako ne bude kakvih promjena, o razrješenju Krivokapića teoretski je moguće raspravljati na sjednici tek početkom maja. Za razrješenje šefa parlamenta postoji obezbijedena većina od 41 poslanika. (Antena M)

Portal Analitika