Region

Protesti u Skoplju, ZAEV: Ili Gruevski, ili Makedonija

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji, Socijademokratski savez Makedonije - SDSM, ocijenila je da je šef države Đorđe Ivanov "izveo državni udar" današnjom abolicijom svih političara protiv kojih se vode krivični postupci, a obuhvata sve iz afera povezanih sa prisluškivanim razgovorima koje je objavio SDSM.
Protesti u Skoplju, ZAEV: Ili Gruevski, ili Makedonija
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo je državni udar kriminalne bande (lidera VMRO-DPMNE) Nikole Gruevskog koji pokušava da spase kriminal koji je napravio, a Ivanov je postao učesnik u tom zločinačkom udruživanju. On želi da pare ukradene građanima ne budu vraćene - rekao je na konfereniji za novinare lider opozicije Zoran Zaev.

Prema njegovim riječima, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je tim aktom srušio pravnu državu i Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da bude razriješena dvogodišnja politička kriza, a iznevjerio je i dostojanstvo građana. Zaev je pozvao Ivanova da odmah podnese ostavku, upozoravajuću da će, ako to ne uradi, dovesti Makedoniju u "fazu eksplozije".

Lider SDSM, koji je odlukom Ivanova i sam aboliran, istakao je da ne prihvata tu odluku predsjednika Makedonije. Rekao je da krivci moraju da pred sud i da budu kažnjeni, a nevini moraju da dobiju šansu da dokažu svoju nevinost.

- Nisu svi kriminalci, i ja ne prihvatam ovu odluku. Ja, Zoran Zaev, predvodiću građane u bici za vraćanje ustavnog poretka, na ulicama, na protestima po gradovima i po selima. Ili Gruevski, ili Makedonija - rekao je Zaev.

1204skoplje1Povodom današnje odluke predsjednika Makedonije, u Skoplju su večeras održani protesti. Demonstranti su u centru grada jajima gađali zgradu Narodne kancelarije makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova. Građani, koji se okupljaju u sve većem broju, skandiraju "Nema pravde, nema mira" i "Mafija na robiju", a primjetno je jako policijsko obezbjeđenje, javili su makedonski mediji.

Za sada nije poznato da li će se protest završiti ispred zgrade Narodne kancelarije ili će se uputiti ka rezidenciji predsednika Ivanova u mjestu Vodno.

Grupa građana okupila se večeras i ispred sjedišta Specijalnog javnog tužilaštva kako bi izrazili podršku tužilaštvu, a zatim su nastavili protest ispred kancelarije predsjednika.

Izvor i foto: Beta/meta.mk

Portal Analitika