Region

Makedonski predsjednik abolirao sve političare

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov abolirao je optužene i osumnjičene osobe u svim slučajevima koje je pokrenulo Specijalno tužiteljstvo, a koje se odnosi na afere povezane uz prisluškivane razgovore koje je objavio oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije - SDSM.
Makedonski predsjednik abolirao sve političare
Portal AnalitikaIzvor

Iako nije objavio imena, pretpostavlja se da se radi o političarima obuhvaćenim navedenim aferama, javlja Al Jazeera.

- Posljednje dvije godine Makedonija se nalazi u političkoj krizi, najdubljoj do sada. Dvije zaraćene političke stranke - VMRO-DPMNE i SDSM - više ne biraju sredstva u toj političkoj borbi. Politika se u Makedoniji pretvorila u natjecanje u tome tko će protiv koga koliko kaznenih prijava podnijeti. Kako bi se stalo na kraj političke krize, koja će završiti slobodnim i poštenim izborima, a u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima odlučio sam zaustaviti sve kaznene postupke protiv političara iz Vlade i oporbe - rekao je Ivanov.

Prema njegovim riječima, obustavljanje tih postupaka ima za cilj očuvanje državnih i nacionalnih interesa.

Ivanov je još rekao kako nije dobio uputstva ni od koga, te da ne traži dopuštenje od bilo koga prije nego što je donio odluku.

- Moguće je da će me obje strane napasti zbog ove odluke, ali ja sam spreman suočiti se sa svim napadima. Političari u budućnosti, bez obzira na to koja stranka pobijedi, moraju se znati nositi s ozbiljnim pitanjima za državu i ne donositi odluke pod prijetnjama i ucjenama. Neću dopustiti da bilo tko utječe na njih - kazao je Ivanov.

Makedonski mediji prenose da je Ivanov odlučio da abolira i jednog političara koji je na izdržavanju zatvorske kazne, što se očito odnosi na Ljuba Boškovskog, predsjednika stranke Ujedinjeni za Makedoniju.

Izvor i foto: Al Jazeera i agencije

Portal Analitika