Region

Tri komemoracije za žrtve Jasenovca, samo Romi dolaze na službenu

Jevrejske i srpske organizacije, kao i antifašisti odlučili su da bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu zbog relativizacije ustaških zločina. Međutim, Savez romskih udreženja potvrdio je da će prisustvovati službenoj komemoraciji, koja će biti održana 22. aprila.
Tri komemoracije za žrtve Jasenovca, samo Romi dolaze na službenu
Portal AnalitikaIzvor

Odluku o bojkotu službenog skupa ranije su donijela jevrejska udruženja, Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca. Kao razlog navode opštu atmosferu u društvu i relativizovanje ustaških zločina. Najavljene su i zasebne komemoracije antifašista i jevrejskih organizacija.

- Poštujem odluke jevrejskih i srpskih organizacija i dijelim njihovu zabrinutost vezano za događaje zbog kojih su otkazali svoj dolazak na komemoraciju u Jasenovcu. Ističem kako je moj odlazak u Jasenovac i ove, kao i svake godine, obilježen mojim poštovanjem prema svakoj žrtvi tadašnjeg režima. Molim da se odluka romske zajednice ne politizuje i ne stavlja u kontekst dnevnopolitičkih prepucavanja - poručio je Veljko Kajtazi, saborski poslanik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i jevrejske nacionalne manjine.

Dok će službena komemoracija biti održana 22. aprila, Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju će upriličiti sedmicu ranije - 15. aprila, a Savez antifašističkih boraca 24. aprila. Srpsko narodno vijeće o datumu će odlučivati kasnije.

- Jako mi je žao što je došlo do ove situacije i da romska zajednica na ovaj način mora da opravdava svoj stav - poručio je Kajtazi i napomenuo kako, uz uvažavanje stavova dijela srpskih i jevrejskih organizacija, "oni nijesu predstavnici cjelokupne populacije srpske i jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj".

Novinarima je pojasnio da će, ako ga neko od njih bude pozvao na komemoraciju na datum kada to oni organiziraju, on "kao Veljko Kajtazi doći".

- Stav romske zajednice je kako stradanje Roma treba da se obilježi i 2. avgustsa, na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Nadam se da će nam se do toga dana pridružiti svi koji danas ne mogu doći do zajedničkog stava - zaključio je Kajtazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Foto: theremustbejustice.com

Portal Analitika