Svijet

Merkel Erdoganu: Umjetnička sloboda upisana je u naš ustav

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je pitanje rješavanja migrantske krize odvojeno od umjetničke slobode, nakon što je turski lider Redžep Tajip Erdogan podnio tužbu protiv humoriste koji je o njemu napravio satiričnu pjesmu.
Merkel Erdoganu: Umjetnička sloboda upisana je u naš ustav
Portal AnalitikaIzvor

- Želim da naglasim još jednom - mi imamo osnovne vrijednosti u Ustavu, a tu spada i član 5, koji se odnosi na slobodu govora, slobodu nauke i umjetničku slobodu - rekla je Merkelova odgovarajući na pitanje o tužbi.

Erdogan je pokrenuo pravni proces protiv njemačkog humoriste Jana Behmermana.

- Umjetničke i ostale osnovne vrijednosti su validne, bez obzira na političke probleme o kojima razgovaramo, a to uključuje i pitanje izbjeglica i smatram da Turska i EU, a takođe i Njemačka, imaju interes da nađu političko rješenje - dodala je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka predvodila je akciju EU da se s Turskom postigne dogovor o zaustavljanju migrantskog talasa u Evropi.

Njemačke vlasti juče su potvrdile da razmatraju formalni zahtjev Turske da se pokrene krivični postupak protiv komičara koji je recitovao pjesmu o turskom predsedniku u satiričnoj emisiji na državnoj televiziji.

Izvor: Blic.rs

Foto: Spiegel.de

Portal Analitika