Abiznis

LAZOVIĆ: Ovih dana intenzivniji radovi na autoputu

Izrada glavnog projekta prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, od Smokovca do Mateševa je u završnoj fazi, pri čemu se intenziviranje radova očekuje ovih dana, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.
LAZOVIĆ: Ovih dana intenzivniji radovi na autoputu
Portal AnalitikaIzvor

U završnoj je fazi priča o glavnom projektu i ovih dana očekujemo intenziviranje radova ili ono što bi rekli tih velikih i pravih radova. U Vladi smo u fazi izdavanja svih potrebnih dozvola", rekao je Lazović nakon potpisivanja pisma kojima se bliže uređuju obaveze u vezi sa donacijom vozila hitne pomoći sa ambasadorom Kine, Cui Džveijem.

On je, odgovarajući na pitanje novinara kada će početi radovi na autoputu, rekao da su oni već počeli.

"Sad je pitanje šta podrazumijevate pod radovima. Ovo je izuzetno zahtjevan projekat i svi dijelimo to nestrpljenje da vidimo prve kilometre autoputa, ali treba imati u vidu konfiguraciju terena, to nije ravnica pa da odmah možete vidjeti asfaltirani teren", kazao je Lazović. 

On je naveo da u tom smislu imaju izuzetno zahtjevne objekte, kao što su tuneli i mostovi.

"Ono što je urađeno u posljednjih osam, devet mjeseci su pristupni putevi, završeni su kampovi, a urađeno je dosta u pogledu energetskog snabdijevanja i vodosnabdijevanja", rekao je Lazović i dodao da je to ono što je neophodno da bi se moglo kvalitetno pristupiti projektu.

Džvei je, odgovarajući na pitanje o gradnji autoputa, kazao da kineska i crnogorska strana imaju dobru komunikaciju, kao i da su postigle veliki konsenzus u vezi sa mnogim pitanjima.

"Mislim da se može očekivati da će brzo početi raditi. Znam da su pripreme dugo trajale, ali vjerujem da će, uz podršku obavezanih strana, kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) prema ugovoru završiti ovaj projekat na vrijeme", ocijenio je Džvei.

On je naveo da se radi o prvoj velikoj infastrukturi u istoriji Crne Gore.

"U Kini postoji izreka da dobar početak znači pola uspjeha", dodao je Zhiwei.

Gradnja prioritetne dionice, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

Lazović je, govoreći o gradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, rekao da finalizuju pregovore sa češkom kompanijom Škoda Praha, pri čemu su postigli dogovor oko tehničkih detalja.

"Očekujemo da ćemo u narednih dvije do tri sedmice najkasnije doći do finalizacije u vezi sa cijenom, pri čemu računamo da ponudu Škoda Prahe od 338 miliona eura možemo smanjiti", rekao je Lazović. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika