Kultura

XV A TEMPO: Goranović otvara, Kopačevski gost prve večeri

Ovogodišnji XV Međunarodni muzički festival A tempo sjutra će početi koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i ruskog pijaniste Filipa Kopačevskog na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova, a zvanično će ga otvoriti ministar kulture Pavle Goranović.
 XV A TEMPO: Goranović otvara, Kopačevski gost prve večeri
Portal AnalitikaIzvor

Pod upravom maestra Grigorija Kraska, biće izvedena remek-djela klasične muzike: Koncert za klavir i orkestar broj 2 u c-molu Sergeja Rahmanjinova i Slike sa izložbe Modesta Musorgskog u orkestraciji Morisa Ravela. Solističku dionicu u Rahmanjinovom djelu tumačiće Kopačevski, inače solista Moskovske državne akademske filharmonije.

Filip Kopačevski solista Moskovske državne akademske filharmonije, završio je Centralnu školu Konzervatorijuma "Čajkovski" u Moskvi i student je na Konzervatorijumu "Čajkovski". Dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, Kopačevski nastupa na recitalima širom Evrope i u Japanu, gdje je snimio album. Sarađivao je sa Kamernim orkestrom Engleske, Akademskim simfonijskim orkestrom Moskovske filharmonije, Simfonijskim orkestrom Čajkovski, Ruskim nacionalnim orkestrom i dirigentima: Mstislavom Rostropovičem, Vladimirom Spivakovim, Mihailom Pletnjevim, Jevgenjijem Kolobovim, Jurijem Simonovim. Moskovska državna akademija uključila ga je u nacionalni projekat Zvijezde 21. vijeka.

Grigorij Krasko rođen je u porodici muzičara, a diplomirao na Muzičkoj akademiji "Gnjesinih" u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Baljšoj teatra primljen je 1974. godine i ubrzo postao koncertmajstor i prvi solista orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a godinu kasnije postao je vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija. Od sezone 2012/2013. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na više od dvije stotine koncerata u zemlji i inostranstvu održanih u Italiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Rusiji i Turskoj sa njim su, između ostalih, nastupali: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Roman Simović, Miloš Karadaglić...

K.J.

Portal Analitika