Politika

BAJČETIĆ: Neće nas zastrašiti, žalićemo se na presudu

Odbornik Demokratskog fronta u skupštini Glavnog grada Nikola Bajčetić, kazao je da je očekivao oslobađajuću presudu ali da je “od početka ovog montiranog procesa znao protiv kakvih insitucija se bori”.
BAJČETIĆ: Neće nas zastrašiti, žalićemo se na presudu
Portal AnalitikaIzvor

Osnovni sud u Podgorici osudio je danas Bajčetića na tri mjeseca zatvora zbog probijanja policijskog kordona na demonstracijama 17. oktobra prošle godine.

Bajčetić je na današnjoj konfereniji za medije zakazanoj povodom presude, poručio da je "ovo cijena koja se mora platiti za slobodu" i najavio da će se žaliti na presudu.

- Što je najvažnije, neće zastrašiti ni mene ni moje saborce i prijatelje. To smo i danas pokazali jer smo bili zajedno prilikom izricanja presude. Naš cilj je potpuno jasan i to su protesti do fer izbora. Nijesu nas uspjeli zastrašiti i nastavljamo dalje – rekao je Bajčetić.

Politička presuda: Advokat Nikole Bajčetića, Dražen Medojević rekao je da je Osnovni sud donio političku presudu.

- Tužilaštvo nije imao prostora da podigne optužni predlog za krivično djelo. U ovom slučaju je bila samo prekršajna odgovornost jer se moj branjenik nije zaustavio na znak "stop". Moram da kažem da je sud zanemario sve materijalne dokaze koji su pokazali da su policajci instruirani i da nijesu govorili istinu – rekao je Medojević.

On je istakao da je radnja koju su vršili policajci počela u 6:30 a da se incident u kojem je učestvovao njegov branjenik desila u 6:00 časova.1204ene

- Tako da u faktičkom smislu nije bilo elemenata ovog djela – rekao je Medojević ističući da sud nije dokazao namjeru njegovog klijenta.

Medojević je dodao da je presuda skandalozna jer je njegov branjenik “dobio batine i auto mu je uništen a sada je dobio još tri mjeseca zatvora”. On je najavio da će se, kada dobiju pismenu presudu, žaliti Višem sudu.

Pokušaj zaplašivanja: Posanik DF-a Slaven Radunović je kazao da je svima jasno da nije suđeno Nikoli Bajčetiću već je suđeno “mladom čovjeku koji je simbol protesta”.1204

- Ovo je pokušaj da se zaplaše svi ljudi koji pokušavaju da svrgnu režim Mila Đukanovića. On je danas preko svojih pravosudnih organa sudio svom strahu. Njega je strah Nikole Bajčetića i takve omladine. Svaki građanin koji je kročio na slobodnu teritoriju danas je osuđen. To treba da znaju i oni koji se nijesu solidarisali i koji trče za ministarskim foteljama koje im je obezbjedio između ostalog i Nikola Bajčetić – rekao je Radunović.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je beskrajno tužan jer je “prisustvovao sahrani jednog važnog dijela Crne Gore za koji su se on i njegovi saradnici borili”.1204medo

- Danas smo vidjeli u kakve je ruševine ovaj režim pretvorio državu Crnu Goru kada je jedan sudija morao da sudi po ličnom nalogu Mila Đukanovića i Duška Marković. Institucije ne postoje, postoji samo diktator i njegovi sateliti i poslušnici. Ja se sada osjećam kao što su se osjećali crnci u Južnoafričkoj Republici u doba aparthejda. Ovaj sudija koji je danas donio presudu ostaće upisan sramnim slovima u istoriji – rekao Medojević.

Funkcioner DF-a i PzP-a Koča Pavlović poslao je “ličnu poruku batinašima koji su nasrnuli na njih, njihovim nelagodavcima, sramnom tužilaštvu, sudiji koja je po nalogu potpredsjednika Vlade Duška Markovića donijela sramnu presudu – usko će vam biti u Crnoj Gori”.

B.K.

Portal Analitika