Društvo

Potpisan Memoranduma o saradnji Ministarstva kulture i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije

Ministar kulture Pavle Goranović i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vićenca del Monaka, razgovarali su juče o nastavku uspješne saradnje Crne Gore i Republike Italije u oblasti kulture.
Potpisan Memoranduma o saradnji Ministarstva kulture i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Goranović je pozdravio aktivnosti Ambasade Italije u Crnoj Gori na organizovanju događaja u oblasti kulture i istakao da će ova godina, u kojoj obilježavamo 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore i obnove diplomatskih odnose Crne Gore i Republike Italije biti obilježena brojnim zajedničkim aktivnostima. Takođe, sagovornici su ocijenili da zajedničko učešće u projektu nominacije Venecijanskih tvrđava na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a predstavlja odličan način za promociju bogatog kulturnog nasljeđa jadranskog regiona.

- Ministar Goranović i ambasador Del Monako pozdravili su potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore, Instituta za tehnologije primijenjene u kulturnoj baštini - ITABC Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije - CNR, Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore koji je potpisan nakon njihovog susreta, a koji predviđa saradnju italijanskih i crnogorskih institucija u proučavanju, zaštiti i valorizaciji kulturne baštine. Prioritetne teme potpisanog dokumenta odnose se na istraživanje, katalogizaciju i promociju kulturno-istorijskog nasljeđa, održivi razvoj i očuvanje kulturnih dobara, areholoških nalazišta i istorijsko-urbanih područja, praćenje projekata i očuvanja, te planiranje i dizajn Master plana za obnovu drevnih cjelina i istorijskih centara - navodi se u saopštenju iz Ministarstva kulture.

Dalje se precizira kako je memorandum usmjeren ka uspostavljanju naučne saradnje između Crne Gore i Republike Italije u oblasti kulturne baštine, te se odnosi na multilateralno istraživanje i obuku kroz tri nivoa: naučnu saradnju, projekte restauracije, urbanizma i projektovanja, te razmjenu gostujućih profesora, istraživača i studenata. Memorandum je, u ime ITABC-CNR potpisao direktor dr Paolo Maurijelo, u ime Istorijskog instituta direktor dr Momčilo D. Pejović, a u ime Ministarstva kulture generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu mr Aleksandar Dajković.

Portal Analitika