Košarka

Klubovima iz ABA jednogodišnja B licenca

Košarkaški klubovi iz ABA lige dobiće jednogodišnju B licencu za Euroligu, objavljeno je na sajtu tog takmičenja.
Klubovima iz ABA jednogodišnja B licenca
Portal AnalitikaIzvor

Euroliga je objavila da su se klubovi sa A licencom sastali u poneđeljak kako bi razgovarali o predstojećem sastanku dioničara, koje će biti održano u Londonu krajem aprila, a na tom sastanku donešena je i ova odluka.

Klubovi iz ABA lige, Njemačke lige, VTB lige i španske Endese u takmičenje ulaze zahvaljujući jednogodišnjoj B licenci, čime će se pridružiti skupu od 11 klubova koji imaju A licencu (Anadolu Efes, CSKA Moskva, Emporio Armani, Barselona, Fenerbahle, Laboral Kuča, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris), kao i šampionu Eurokupa. To automatski znači da će samo šampion Jadranske lige ići u najjače evropsko takmičenje. 

Predsjednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović nedavno je rekao da se sa predstavnicima Eurolige razgovaralo o trogodišnjem ugovora, da su od Đordija Bertomeua tražili i desetogodišnji, ali od toga očigledno neće biti ništa.

"Razgovaralo se o trogodišnjem ugovoru, ali smo od gospodina Bertomeua tražili i desetogodišnji. Šta smo dogovorili ćemo saopštiti kad bude vrijeme za to", rekao je tada Čović.

Takođe, doći će i do promjene formata takmičenja – po prvi put u istoriji svih 16 klubova igraće po raund-robin sistemu, svako sa svakim u ligi koja će imati 30 kola, poslije čega slijedi četvrtfinalni plej-of i Fajnal-for. 

Novi format počinje od sljedeće sezone, sa izuzetkom predstavnika Endese, čiji će predstavnik propustiti takmičenje i pridružiti se od 2017-2018, a ta pozicija biće popunjena vajld-kartom. 

Što se Eurokupa tiče, ukupno 24 ekipe biće podijeljene u četiri grupe, a najboljih 16 proći će dalje (po četiri iz svake grupe). Potom ide četvrtfinale, polufinale i finale koje će biti igrano u dva dobijena meča. 

ABA liga, Endesa i VTB imaće po tri predstavnika od naredne sezone, a njemačkoj ligi pripašće dva mjesta. Ostale pozicije popuniće AEK, Hapoel Jerusalim, Dinamo Sasari, Trento, Ređo Emilija, Lijetuvos Ritas, Zjelona Gora i Galatasaraj. Na kraju, ostaće da se podijeli pet specijalnih pozivnica klubovima iz Belgije, Francuske, Italije, Litvanije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i onih iz ABA. 

Portal Analitika