Politika

Lukšić danas predstavlja program

Odlazeći crnogorski šef diplomatije, Igor Lukšić, predstaviće danas Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) i državama članicama svoj program za kandidata generalnog sekretara te svjetske organizacije.
Lukšić danas predstavlja program
Portal AnalitikaIzvor

On će, kako je najavljeno, u Sjedinjenim Američkim Državama boraviti do 22. aprila.

„Tokom boravka u Njujoruku, Lukšić će učestvovati na neformalnom dijalogu Generalne Skupštine UN sa kandidatima za novog generalnog sekretara tokom kojeg će predstavnicima država članica i Generalnoj skupštini predstaviti svoj program“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intergacija (MVPEI).

Pojašnjava se da je neformalni dijalog nova praksa Generalne Skupštine uspostavljena radi unapređenja transparentnosti procesa izbora budućeg sekretara, tokom kojeg će kandidati imati priliku da predstave svoj program – viziju buduće reforme sistema UN-a kako bi se odgovorilo izazovima 21. vijeka.

Dodaje se da će neformalni dijalog otvoriti Lukšić.

„Lukšić će učestvovati i na debati kandidata sa civilnim društvom u okviru kampanje „Jedan za sedam miljardi“, specijalnoj sesiji Generalne Skupštine UN o problemu droga, tematskoj debati Generalne skupštine UN o dostizanju ciljeva održivog razvoja, te svečanoj ceremoniji potpisivanja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ali imati više sastanaka sa organizacijama i tijelima u okviru UN-a“, naveli su iz MVPEI.

Prema njihovim riječima, Lukšić će, tokom posjete Vašingtonu, imati više sastanaka sa visokom predstavnicima američke administracije.

„Sastanci će biti prilika za predstavljanje programa crnogorskog kanadidata za poziciju generalnog sekretara UN u oblasti ključnih pitanja o funkcionisanju ove svjetske organizacije, efikasnosti organizacije u sva tri stuba djelovanja – međunarodni mir i bezbjednost, ljudska prava i održivi razvoj, kao i o važnim pitanjima reforme UN i njenog odnosa sa organizacijama na regionalnom nivou“, kazali su iz MVPEI.

Izvor: Mina

Portal Analitika