Politika

Kad je partijski interes važniji od Ustava

Veliki broj zakona koji su pred Ustavnim sudom osporavani u posljednjih dvije godine može da govori o povjerenju u Ustavni sud, što je dobro. S druge strane, to ukazuje i na veliko nepovjerenje u parlament - ocijenio je za Pobjedu poslanik DPS-a Miodrag Vuković.
Kad je partijski interes važniji od Ustava
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić saopštila je da je u posljednje dvije godine pred Ustavnim sudom osporavano – čak 90 zakona. Kvalitet zakona Vuković kaže da je i on, kao član Zakonodavnog odbora i poslanik, tvrdio da su neustavni pojedini zakoni I podnosio zahtjev Ustavnom sudu za provjeru ustavnosti.

- Analiza o tome ko je sve pokretao postupak provjere ustavnosti i zakonitosti akata koje je usvojila Skupština pokazaće da to nijesu samo pojedinačni slučajevi, gdje ljudi misle da su zakinuti zato što zakon nije idealan, već da je veliki broj osporavan zato što je neka većina u parlamentu zakonskim rješenjima rušila ekonomsku i finansijsku stabilnost, ustavni i pravni poredak - navodi Vuković.

On naglašava da je teško izvoditi zaključke iz samog podatka da je u posljednih dvije godine 90 zakona osporavano pred Ustavnim sudom.

 - S jedne strane, to je sumnja u kvalitet onoga što proizvodi parlament, a s druge strane to je povjerenje u Ustavni sud. Može, kada bi se vidjelo koliko smo ukupno zakona usvojili, da se kaže da se osporava jedan značajan dio njih usvojen u tom periodu - rekao je Vuković.

Prema njegovoj ocjeni, stepen prolaznosti tih osporavanja će govoriti o kvalitetu zakonodavnog rada.

- Ne možemo na osnovu toga što je neko, nezadovoljan zakonskim rješenjima, pokrenuo postupak da smatramo da baš svih 90 nijesu u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom - objašnjava on.

Predsjednica Zakonodavnog odbora Draginja Vuksanović (SDP) ukazala je da to što je pred Ustavnim sudom osporavano 90 zakona za dvije godine ne znači i da je donesena konačna odluka o ustavnosti zakonskih rješenja.

"Samo osporavanje ustavnosti nekih zakona koji su izglasani u Skupštini ne znači da je u konačnom Ustavni sud donio odluku, već znači da je procedura u toku. Ne bih komentarisala to dok se u konačnom postupku ne završi i dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku",  kazala je Vuksanović za Pobjedu.

Sa druge strane, nezavisni poslanik Neven Gošović objašnjava da inicijativu za ocjenu ustavnosti nekog zakona može podnijeti svako, dok odredbe zakona za koje Ustavni sud ocijeni da nijesu saglasne sa Ustavom prestaju da važe danom objavljivanja odluke Ustavnog suda.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika