Abiznis

Jonica traži kontrolno saslušanje Gvozdenovića i Jelušića

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Snežana Jonica podnijela je skupštinskom Odboru za ekonomiju inicijativu za kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića i direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Predraga Jelušića, na temu zakupa plaže Pržno.
Jonica traži kontrolno saslušanje Gvozdenovića i Jelušića
Portal AnalitikaIzvor

Jonica je inicijativu za kontrolno saslušanje Gvozdenovića i Jelušića podnijela predsjedniku Odbora, Aleksandru Damjanoviću.

„Tema kontrolnog saslušanja odnosi se na ugovor koji je Morsko dobro zaključilo sa firmom Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro o zakupu/korišćenju morskog dobra koji se odnosi na plažu Pržno u Tivtu, kao i dinamiku realizacije urbanističkog projekta Pržno 1, koji je već usvojen saglasno željama investitora“, navodi se u saopštenju SNP-a.

Jonica je predložila da kontrolnom saslušanju prisustvuju i dva predstavnika Odbora Mjesne zajednice Krtoli, kao i predstavnik kompanije Qatari Diar.

Mještani Krtola i Krašića blokirali su u nedjelju kružni tok u blizini tivatskog aerodroma, nezdovoljni što lokalne i državne vlasti ignorišu njihov zahtjev da se obezbijedi nesmetan pristup javnosti plaži Plavi horizonti. Tu plažu je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom 2013. godine dalo u 30-ogodišnji zakup kompaniji Qatari Diar.

„U ovom trenutku u javnosti je veoma aktuelna polemika o ugovoru koji je Morsko dobro zaključilo sa Qatari Diar o zakupu/korišćenju morskog dobra koji se odnosi na plažu Pržno u Tivtu na period od 30 godina, uz pravo zakupca da može ograničiti pristup i korišćenje najmanje 70 odsto morskog dobra, odnosno navedene plaže, što je suprotno i Ustavu i važećim zakonima u toj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Jonica je u incijativi navela da bi Odbor, u okviru svojih nadležnosti koje se odnose na tržišnu konkurenciju, privređivanje i preduzetništvo, trebalo da se upozna sa problemima sa kojima se suočavaju mještani u smislu da im je ugrožen njihov kvalitet turističke ponude.

Mještani Krtola, dijela Opštine Tivat koji gravitira ka plaži Pržno, kao jedan od osnovnih prihoda imaju turističku aktivnost, odnosno izdavanje smještaja tokom turističke sezone.

Jonica smatra da je načinom na koji je navedenim ugovorom definisano ograničenje pristupa plaži Pržno građanima, pružena monopolska mogućnost Qatari Diar-u u odnosu na turističke preduzetnike sa područja Krtola.

„Sasvim je jasno da će interesovanje turista za boravak u Krtolima u privatnom smještaju biti značajno smanjen ukoliko plaža ne bude dostupna, odnosno ako pristup plaži, parking i ostalo budu uređeni na način kako se upravo radi, što dovodi do toga da će turistima biti lakše i pristupačnije da odu negdje drugo“, navodi se u saopštenju.

Na taj način se, kako su ocijenili iz SNP-a, ozbiljno ugrožava ta vrsta preduzetništva lokalnog stanovništva, koja je osnov njihovog privređivanja i u monopolski položaj stavlja strani investitor čiji je kredibiltet i način realizacije investicije upitan.

Jonica smatra da treba preispitati način na koji u tom, ali i u nekim drugim ugovorima, Morsko dobro tretira javna kupališta koja su, po zakonu, prostori koji su pristupačni svima pod jednakim uslovima.

Izvor: Mina business

Portal Analitika