Društvo

Vlahović: Tehnopolis će biti završen do 15. juna

Rekonstrukcija nekadašnjeg Doma vojske u Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u centru Nikšića biće završena do 15. juna, a vrijednost građevinsko-zanatskih radova je oko 1,7 miliona eura.
Vlahović: Tehnopolis će biti završen do 15. juna
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka nauke Sanja Vlahović i čelnici nikšićke opštine obišli su radove na budućem Tehnopolisu koji je zajednički projekat ministarstava nauke i poljoprivrede, opštine Nikšić i Investiciono-razvojnog fonda.

Vlahović je kazala da je u roku konkurs za korisnike budućeg Tehnopolisa i da je više od 20 firmi zainteresovano da bude dio tog projekta.

„Nadamo se da će u septembru, kada je planirano zvanično otvaranje, pod ovim krovom početi da radi naučno-tehnološka porodica. Sa Ministarstvom poljoprivrede intenzivno radimo na obezbjeđenju uslova za početak rada novih laboratorija što će omogućiti poljoprivrednicima da i ovdje mogu testirati svoje proizvode“, kazala je Vlahović.

Tehnopolis će, kako je ocijenila Vlahović, biti zamajac preduzetničkom duhu mladih, prije svega iz Nikšića, jer je riječ o projektu koji će ih naučiti kako da svoje ideje pretvore u sopstveni biznis i tako kreiraju svoj profesionalni život.

„Naša uloga nije samo da doprinesemo da mladi talentovani ljudi steknu znanja, već da im pomognemo da sopstvene ideje pretvore u lični biznis kroz preduzeća koji će biti dio stanara novog Tehnopolisa“, kazala je Vlahović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da se završetak radova planira do 15. juna i da su u pripremi tenderi za nabavku neophodne opreme i namještaja.

„U Tehnopolisu će, pored Ministarstva nauke, laboratorije imati i Ministartsvo poljoprivrede, čija će Savjetodavna služba u ovom prostoru poljoprivrednicima biti na raspolaganju ne samo za neophodne savjete, već i laboratorijske analize“, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, u Tehnopolisu će prostorije imati i Investiciono-razvojni fond koji će za buduće korisnike odrediti posebnu kreditnu liniju.

„Planirano je da budu smještene 23 firme, a početnicima će biti omogićeno da u prvom periodu pored besplatnih prostorija dobiju i kvalitetne kredite za razvijanje svog biznisa. Naša očekivanja od Tehnopolisa su velika i nadam se da će predviđeno biti i realizovano“, rekao je Grbović.

Izvor: Mina

Portal Analitika