Politika

Priština: U Ambasadi Crne Gore promovisan program decenije nezavisnosti

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže (CKM), Aleksandar Damjanović, ponudio je kosovskim Crnogorcima svaku vrstu pomoći, navodeći kako očekuje da će u narednom periodu biti realizovani projekti od značaja za crnogorsku zajednicu.
Priština: U Ambasadi Crne Gore promovisan program decenije nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je upriličen u prostorijama Ambasade Crne Gore u Prištini, a u prisustvu Stalnog otpravnika poslova Radovana Miljanića i Prvog sekretara Skendera Sarkinovica.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan M. Vujičić i predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova “Lovćen” Lazar Radulović, kao konstituenti Unije Crnogoraca Kosova koja potvrđuje jedinstvo unutar crnogorskog etničkog bića na ovim prostorima.

Stalni otpravnik poslova Radovan Miljanić je istakao da mu je zadovoljstvo što su predstavnici CKM-a posjetili crnogorsku zajednicu na Kosovu i ponudili im saradnju na kulturnom planu, koja je, kako je rekao, veoma važna za očuvanje crnogorskog kulturnog nasleđa.

"Aleksandar Damjanović je u ime CKM-a kosovskim Crnogorcima ponudio svu vrstu pomoći i izrazio očekivanje da će u narednom periodu zajednički realizovati projekte od značaja za crnogorsku zajednicu i time dodatno promovisati dobrosusjetske odnose između Crne Gore i Kosova", saopšteno je iz Udruženja Crnogoraca Kosova.

Damjanović je naglasio da ga posebno raduje odlična saradnja predstavnika Ambasade sa udruženjima Crnogoraca i njihova spremnost da pruže punu podršku u komunikaciji sa institucijama u Crnoj Gori i na Kosovu.

On je apelovao na udruženja da iskoriste dobre odnose vlada premijera Đukanovića i Mustafe kako bi u ovom periodu dugoročno obezbijedili što bolji status crnogorske zajednice na Kosovu.

Vujičić i Radulović su se zahvalili Damjanoviću na dolasku, njegovoj želji da pomogne kosovskim Crnogorcima na svim poljima i brizi koju je izkazao za njihov položaj.

"Tom prilikom su potvrdili da je saradnja sa Ambasadom Crne Gore na najvišem nivou, a najbolji dokaz i kruna te saradnje biće manifestovana činjenicom da će crnogorska etnička zajednica i Ambasada Crne Gore na Kosovu partnerski obilježiti veliki jubilej Dan nezavisnosti Crne Gore, koji je ujedno i Dan Crnogoraca na Kosovu", navedeno je u saopštenju.

Vujičić i Radulović su upoznali Damjanovića sa Strategijom za afirmaciju i integraciju crnogorske etničke zajednice na Kosovu koja će nakon što bude izrađena, biti i usvojena na sjednici Vlade Republike Kosova. Time će se i kosovski Crnogorci izjednačiti sa svim ostalim zajednicama i potpuno ravnopravno integrisati u kosovsko društvo.

"Na taj način Vlada Republike Kosova će spriječiti nestajanje i dalju asimilaciju autohtonih Crnogoraca i time zaštiti naš sveukupni položaj", zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika