Crna hronika

Kakav tretman u ZIKS-u imaju osuđeni na maksimalne kazne: Šetnja, izolacija i „gola robija“

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dvojica zatvorenika trenutno izdržavaju maksimalne zatvorske kazne koje u našem kaznenom sistemu iznose 40 godina robije. To su podaci na osnovu nezvanične statistike, budući da smo od Ministarstva pravde 15 dana uzalud čekali odgovor na pitanja koliko je osuđenika sa najtežim kaznama i kakav imaju tretman u ZIKS-u. Kako su Pobjedi potvrdili pravni zastupnici dvojice osuđenika sa maksimalnim kaznama, njihovi klijenti vrijeme iza rešetaka provode u pokušaju da pročitaju knjigu ili pak u šetnji u krugu zatvora. Radno nijesu angažovani, jer im je to pravo uskraćeno.
Kakav tretman u ZIKS-u imaju osuđeni na maksimalne kazne: Šetnja, izolacija i „gola robija“
Portal AnalitikaIzvor

Advokat Srđan Radović, koji je branio Igora Raičevića osuđenog na maksimalan zatvor od 40 godina za ubistvo supruge Marije i Ivana Dulovića iz Podgorice u novembru 2011. godine, smatra da su osobe osuđene na ove kazne diskriminisane.

On je naveo da se slučaj njegovog branjenika nalazi pred Ustavnim sudom Crne Gore, jer su mu, kako je kazao, u redovnom postupku zatvorenim suđenjem bila ugrožena ljudska prava. - Svako, po zakonu, ima pravo na fer i javno suđenje. On nije imao fer suđenje, a tretman se nastavlja i na izdržavanju kazne – tvrdi Radović. Dodaje da njegov klijent nije radno angažovan, posjećuju ga samo roditelji, a Centar za socijalni rad ne dozvoljava da ga posjeti ćerka koja već pet godina to traži čime se, kako kaže, krši pravo na roditeljstvo. Pojašnjava da bi trebalo oformiti poseban tim ljudi koji će se baviti osobama koje su osuđene na maksimalne kazne.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika