Svijet

Masen: Njemačka na meti Islamske države

Islamska država namjerava da izvede napade u Njemačkoj i bezbjednosna situacija u toj državi je veoma ozbiljna, upozorio je šef njemačke obavještajne agencije Hans Georg Masen.
Masen: Njemačka na meti Islamske države
Portal AnalitikaIzvor

On je, međutim, za današnje izdanje lista Velt istakao da trenutno nijesu poznate informacije o bilo kakvim konkretnim planovima za teroristički napad u Nemačkoj, prenio je Rojters.

Masen je rekao da je propaganda Islamske države usmjerena na ohrabrivanje pristalica da preuzmu inicijativu za organizovanje napada u Njemačkoj.

On je istakao da je poznato nekoliko slučajeva u kojima se povezuju Njemci, koji su se vratili iz Sirije, sa planovima o napadu i upozorio da je opasnost, koju predstavljaju džihadisti iz Nemačke, "zarazna".

Upitan koliko islamista u Njemačkoj se smatra "veoma opasnim", Masen je rekao da se za oko 1,1 hiljadu smatra da predstavljaju potencijalni rizik od terorizma.

On je kazao da je agencija znala za oko 300 pokušaja regrutovanja izbjeglica od salafista i drugih islamista.

"Posebno sam zabrinut zbog mnogobrojnih maloljetnika bez pratnje, ova grupa se namjerno cilja", rekao je Masen i istakao da tu postoji "veliki potencijal za radikalizaciju".

On je ocijenio da je Njemačka do sada uspijevala da izbjegne "veliki napad" zahvaljujući uspješnom radu bezbjednosnih zvaničnika, ali i sreći koja ih je pratila.

Islamska država objavila je nedavno snimak u kojem navodi da bi, nakon terorističkih napada u Briselu i Parizu, mogla da izvrši napade u drugim zapadnim zemljama, a kao potencijalne mete navela je London, Berlin i Rim.

MINA

Portal Analitika