Društvo

Botanička bašta Dulovine pod patronatom države

Jedinstvena na Balkanu, Botanička bašta Dulovine u Kolašinu ubuduće biće pod punim patronatom države, ne samo kao do sada pod njenom zaštitom - zaključak je današnjeg okruglog stola, održanog u Kolašinu, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Zavoda za zapošljavanje.
Botanička bašta Dulovine pod patronatom države
Portal AnalitikaIzvor

Ovu izuzetnu baštu, sa 501 biljnom vrstom, njen osnivač gospodin Danijel Vincek, kao legat, poklanja državi Crnoj Gori. Ostalo je da se odradi pravno- tehnički dio prenosa vlasništva i vjerovatno pripašće Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, povezanim sa Institutom za biologiju.

Državna sekretarka za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović iznijela je punu podršku i pomoć Vlade u iznalaženju stabilnog izvora finansiranja nadgradnje bašte i izboru kredibilnog upravljača koji će omogućiti održivi razvoj. Ona očekuje i podršku lokalne uprave, bar u fizičkoj zaštiti bašte.

"Već smo imali kontakte sa ambasadorkom Njemačke Gudrun Štajnaker, kao i predstavnicima Evropske komisije o pristupnosti Evropskim fondovima. Takođe, moramo raditi na popularizaciji i turističkoj valorizaciji bašte. Treba da obezbijedimo budućnost kakvu bašta zaslužuje, a ona, prije svega, treba da bude stjecište mladih", kazala je Pejović. 

Podsjetila je da je još od 1994. godine Botanička bašta u Dulovinama pod zaštitom države.

"Od prije pet godina, projekat javnih radova primijenjen je u Botaničkoj bašti. Na taj način, angažovani su baštovani i turistički vodič, koji su radili tokom najaktivnijeg perioda", istakla je direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić.

"Planiramo da nastavimo sa projektom i da Botanička bašta postane prava prirodna laboratorija za stručnu javnost ali i turistički razlog da se svrati u Kolašin", kazala je ona.

Balša Cvetković, učesnik Zavodovog projekta " Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu" predstavio je biznis plan Botanička bašta.

Uz podsjećanje da je u osnivanju Botaničke bašte imao i veliku podršku profesora Vukića Pulevića, Vincek je kazao da je to njegov životni projekat, ali i način i razlog da pošalje brojne poruke.

Ovo je naša tačka ulaska u Evropu, a treba da znamo da botanike nema bez planinarenja. Hiljade i hiljade turista zahtijevaju nadgradnju koja se zove i proširenje ali ukrasno bilje. Treba da izlazimo van, da dajemo svoja i uzimamo tuđa iskustva. Zavrijedili smo saradnju i sa Berlinskom botaničkom baštom. Iza Botaničke bašte u Dulovinama treba da stoji država", reko je Vincek.

Na okruglom stolu, svoja viđenja značaja i perspektive Botaničke bašte u Dulovinama dali su i predstavnici međunarodnih organizacija, diplomatskog kora u Crnoj Gori, JP „Nacionalni parkovi“ , Univerziteta Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine kao i nevladinog sektora.

Botanička bašta je osnovana prije 35 godina, oko porodične kuće prirodnjaka Vinceka u Dulovinama, iznad Kolašina, na 1.018 mnv.

U njoj se može vidjeti 501 biljka, od čega je više od 80 odsto ljekovito. Riječ je se o autohtonim vrstama flore sa Bjelasice, Sinjavine, Komova, Durmitora. U bašti je napravljeni uslovi identični onima u životnim staništima za pojedine grupacije biljaka. Sve vrste su obilježene latinskim, a jedan dio i narodnim nazivima.

Vincek je posjetiocima na rapolaganje stavio i bogatu bazu podataka, koji prate morfologiju i fenofazu pojedinih biljaka, ali i kućnu biblioteku i zbirku fotografija. U njegovu čast, biljka, u narodu poznata, kao Virak ili Vilina rosa, nazvana je "Alhemill Vinceki".

 

Portal Analitika