Politika

Crnogorski pokret: Partije bez legitimiteta se rugaju državi

Danas je na Cetinju, u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore "Ivan Crnojević", održana tribina Crnogorskog pokreta.
Crnogorski pokret: Partije bez legitimiteta se rugaju državi
Portal AnalitikaIzvor

Slobodan Jovanović je govorio na skupu o tome da se u Crnoj Gori suspenduje Ustav, da se suspenduju zakoni, da se suspenduje izborna volja građana i pravi bastrard od vlade koja nema ni legitimitet ni legalitet, da o formiranju te vlade odlučuju partije koje nikada nijesu učestvovale na izborima i koje nemaju nikakav legitimitet da bi pregovarali o budućim članovima vlade. Jovanović je još rekao da je to ruganje državi i da se time od Crne Gore pravi Svazilend.

"Nama iz Crnogorskog pokreta nije jasno kako crnogorska javnost ne prepoznaje da se današnje socioekonomsko stanje i zloupotrebe od strane nosioca vlasti koriste da se promjeni karakter države Crne Gore. Još više čudi zašto crnogorska intektualna elita ćuti i nijemo posmatra kako njihovi mrzitelji urušavaju sve ono što je na jedvite jade skrpljeno od crnogorskih tragova u državnom i društvenom prostoru... Građanskim društvom mašu oni koji nemaju elementarno znanje što je to građansko društvo. Za  početak, ne postoji nijedno građansko društvo na zemljinoj kugli koje nije nacionalno. Građansko društvo je liberalna ideja koja favorizuje individualna prava, u kojoj se kolektivna prava ostvaruju preko individualnih, kao pravo na udruživanje, ideja koja poistovjećuje naciju i državljanstvo. Crna Gora prije u praksi promoviše multikulturalno društvo u kojem sukolektivna prava odavno ugrozila suverenitet države, politiku zajedništva, društvene solidarnosti i društvenog mira. I tome doprinose najviše oni kojima su usta prepuna građanskedržave", istakao je Jovanović.

Stevo Vučinić je, između ostalog rekao: "Opozicija tvrdi da predvodi narodni pokret, koji vapi za demokratijom, i ima za cilj uvođenje zemlje među uređene i civilizovane države Evrope. Demokratija je za kulturne i obrazovane građane i narode, zato bi demokratija s takvima u Crnoj Gori bila najobičnija karikatura od demokratije. Jer to nije narodni pokret, nego pokret inspirisan velikosrpskom i panslovenskom ideologijom, uperen protiv svega crnogorskoga. Njihove vođe, tipičnoj pobuni mase, zbog očajne socijalne situacije, daju velikosrpsku i panslavensku dimenziju, i šire poruke alarmante sadržine koje indukuju revolucionarnu energiju za nasilnu promjenu ustavnog poretka. Ta grupa podriva državu u korist nekih međunarodnih neformalnih centara moći kojima je cilj propast ove zemlje. Ista ta opozicija, opijena ideologijom koja je 45. Godine poražena kod Zidanoga mosta i Blajburga, tu istu ideju aklamirana visoko podignutim zastavama sa lobanjama i ukrštenim kostima, zaklanjajući je formalnim izjavama o demokratskim ciljevima pobune, manipulišući s najnižim slojem ljudi u obrazovnom i socijalnom smislu. Predvode je isti oni koji su apologirali zločine početkom devedesetih godina prošloga vijeka". Vučinić je najavio održavanje “okruglog stola” na koji će biti pozvani predstavnici svih crnogorskih institucija  i političkih partija na kojem će se svi izjasniti o crnogorskom pitanju. Odbijanje učešća biće shvaćeno kao rječit odnos prema ovom pitanju.

Na  skupu su govorili Borislav Cimeša, Gojko Mrvaljević i drugi. BorislavCimeša je govorio da je uloga vlasti da se bavi državom a da su to stvari koje su odvojene od indetitetskih pitanja, ukazujući da su mnogi pomiješali borbu za identitetska pitanja sa državnim poslovima i vlašću. Cimeša je takođe govorio o potrebi izrade dokumenta koji bi bio sveobuhvatni naučni program Crnogoraca i Crne Gore za 21. stoljeće.

Skupu se na kraju obratio Njegovo Visokopreoseštenstvo, Vladika CPC Mihailo, govoreći o značaju CPC kao jednom od najvažnijih identitetskih osnova nacionalnog bića Crnogoraca.

 

Portal Analitika