Sci/Tech

Revolucionarna sočiva: Ubuduće ćemo fotografisati treptajem oka

Samsung je još 2014. godine podnio zahtjev za patent sočiva koja će biti umrežena s mobilnim telefonima.
Revolucionarna sočiva: Ubuduće ćemo fotografisati treptajem oka
Portal AnalitikaIzvor

Sredinom prošle godine doktor Garet Veb, optičar iz Kanade, prdestavio je bioničko sočivo koje se ugrađuje u oko i omogućava savršen vid, čak i u poodmaklim godinama. 

Veb je tada objasnio da bi savršen vid uz bionička sočiva bio moguć bez obzira na to koliko je vid oštećen, a proizvod je trenutno u fazi testiranja na slijepim osobama jer stručnjaci vjeruju da bi mogao da pomogne i njima. 

Sočiva će u budućnosti vjerovatno imati mnogo više funkcija nego danas jer su već patentirana sočiva koja mjere nivo glukoze i prate aktivnosti pojedinaca, a kroz dvije godine bi na tržištu mogla da se pronađu i već pomenuta sočiva koje omogućavaju savršen vid. 

Međutim, kompanija Samsung patentirala je sočiva s ekranom koja projektuju slike direktno u oko, a imaće i ugrađenu kameru koju će korisnici moći da kontrolišu treptajem oka. U sočivo su ugrađene i antene koje mogu da šalju i primaju informacije s telefona na koji je priključena. 

Sočiva bi mogla služe kao zamjena za Google Glass, naočare koje su početkom prošle godine povučene s tržišta zbog loših prodajnih rezultata. Iako Google radi na novom prototipu, ovakve naočare imaju limitiran kvalitet slike, što nije slučaj sa sočivima. Takođe, sočiva je prirodnije nositi i pružaju bolji prikaz proširene stvarnosti od naočara. 

Samsung je zahtjev za patent podnio još 2014. godine, ali se još ne zna da li je odobren.

B92.net

Portal Analitika