Finansije

DAMJANOVIĆ: Vlada se u izbornoj godini neće odlučiti za aranžman sa MMF-om

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kaže da ne vjeruje da Vlada u izbornoj godini razmišlja o aranžmanu sa MMF, naročito nakon donošenja Zakona o zaradama u javnom sektoru.
DAMJANOVIĆ: Vlada se u izbornoj godini neće odlučiti za aranžman sa MMF-om
Portal AnalitikaIzvor

- Siguran sam, međutim, da će na jesen, a možda i ranije, morati doći do rebalansa budžeta, kako bi se uskladio nivo izdataka. Vjerujem da i dalje postoje značajne budžetske rezerve na strani potrošnje, naročito diskrecione. Rezerve postoje i na prihodnoj strani - u suzbijanju sive ekonomije, naročito u sezoni, koje mogu balansirati budžet bez dodatnih zaduženja - kaže Damjanović i najavljuje da će pokušati, ukoliko politička situacija dozvoli, da se organizuje rasprava o budžetu u prva dva kvartala ove godine, nakon čega bi, kaže, stvari bile jasnije.

- I dalje vjerujem da možemo sami da vodimo ekonomsku politiku, ali kao članica MMF-a uvijek imamo mogućnost da uđemo u aranžman. Ovaj aranžman ima dobre i loše strane. Posrnulim ekonomijama pomaže da povećaju kreditni rejting i da se uz MMF pojave i drugi povoljni vidovi finansiranja. Loše je što uvodi značajno ograničenje u vođenju politike Vlade, naročito budžetske, a posebno rashodne - kaže Damjanović.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika