Svijet

Rusi oslobađaju četvoro Ukrajinaca, Nađa Savčenko ostaje u zatvoru

Rusija je pokrenula proceduru oslobođanja četiri ukrajinska zatvorenika među kojima je i reditelj Oleg Sencov koji je osuđen na 20 godina zbog terorizma, saopštilo je danas rusko Ministarstvo pravde.
Rusi oslobađaju četvoro Ukrajinaca, Nađa Savčenko ostaje u zatvoru
Portal AnalitikaIzvor

Savezna služba za zatvorska pitanja treba da pripremi neophodnu dokumentaciju za proceduru oslobađanja zatvorenika, navodi se u saopštenju ministarstva.

To bi bila prva razmjena zarobljenika između Moskve i Kijeva otkako su odnosi dvije zemlje pogoršani nakon aneksije Krima 2014. i kasnije pobune na istoku Ukrajine, navodi AFP.

Žestoki protivnik ruske aneksije crnomorskog poluostrva Krim, Sencov, osuđen je u avgustu 2015. godine na 20 godina zatvora zbog "terorizma i šverca oružja".

Sencov je uhapšen u svom domu na Krimu. Optužen je da je koordinisao aktivnosti jedne ukrajinske ekstremno nacionalističke grupe koja je namjeravala da napada proruske organizacije i infrastrukture na tom poluostrvu.

Agencija Frans pres navodi da se na spisku zatvorenika koji će biti oslobođeni, ne nalazi ukrajinski vojni pilot Nađa Savčenko osuđena na 22 godine zatvora zbog saučesništva u ubistvu. Ona je prije dva dana ponovo počela štrajk glađu i žeđu.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika