Svijet

Saudijci grade most preko Crvenog mora

Saudijski kralj Salman saopštio je danas da će biti izgrađen most preko Crvenog mora koji će povezivati Saudijsku Arabiju i Egipat.
Saudijci grade most preko Crvenog mora
Portal AnalitikaIzvor

Kralj Salman je tokom drugog dana posjete egipatskoj prestonici Kairo rekao da će most preko Crvenog mora unaprediti trgovinu između dvije savezničke zemlje.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi izjavio je da će most biti nazvan po saudijskom kralju, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

BBC podsjeća da je El Sisi blizak partner vladi Saudijske Arabije.

Kralj Salman boravi u petodnevnoj posjeti Egiptu, gdje se očekuje da će potpisati više trgovinskih i drugih sporazuma o saradnji.

Mogućnost izgradnje mosta preko Crvenog mora spominjala se i ranije, a prema prethodnim procenama projekat bi koštao oko 3-4 milijarde dolara, međutim za sada nisu saopšteni detalji plana.

Univerzitet u Kairu dodijelio je u četvrtak počasni doktorat Salmanu, kojem je ovo prva posjeta Egiptu od kada je postao kralj u januaru 2015.

Saudijska Arabija jedna je od glavnih zemalja koje podržavaju predsjednika El Sisija, i od kad je on svrgnuo svog islamističkog prethodnika Mohameda Mursija, Saudijska Arabija dala je više milijardi dolara pomoći za podršku posustaloj egipatskoj privredi.

Egipatsko predsjedništvo je saopštilo uoči posjete da dvije zemlje treba da povećaju saradnju i suoče se sa izazovima u regionu i ojačaju bezbjednost i stabilnost.

Udaljenost između dvije najbliže lokacije dvije zemlje, Nabku u Egiptu i Ras Alšeik Hamida u Saudijskoj Arabiji je 16 kilometara.

Portal Analitika