Politika

Crna Gora primjer u pristupu aktuelnom političkom trenutku zemlje

Crna Gora je primjer, a njena Vlada regionalni izuzetak, u pristupu aktuelnom političkom trenutku zemlje, istaknuto je na sastanku potpredsjednika Vlade Duška Markovića i predsjednika ALDE grupe u Savjetu Evrope Žordija Šukloa.
Crna Gora primjer u pristupu aktuelnom političkom trenutku zemlje
Portal AnalitikaIzvor

Marković je informisao Šukloa o napretku Crne Gore u evropskim i NATO integracijma, i zahvalio na kontinuiranom doprinosu Savjeta Evrope u rezultatima ostvarenim u oblasti unapređenja vladavine prava i izgradnji institucija, i posebno na pomoći Venecijanske komisije u dijelu procesa ustavnih promjena.

Šuklo je iskazao puno razumijevanje za politike Crne Gore na unutrašnjem i vanjskom planu, prepoznajući da naša zemlja igra važnu ulogu u kontekstu međususjedske stabilnosti i bezbjednosti, što je sa adrese Savjeta Evrope evidentirano tokom faze post-monitoringa u kojoj se trenutno nalazimo.

"Takođe je saopštio da je Crna Gora primjer, a njena Vlada regionalni izuzetak, u pogledu pristupa koji je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope izgradila prema aktuelnom društveno-političkom trenutku u kojem se nalazimo", saopšteno je iz Vlade.

Marković je kazao da politička ponuda vladajuće koalicije, odnosno Vlade, umanjuje, ili čak eleminiše nepotrebne distance između vlasti i opozicije i podstiče demokratski optimizam.

"Na takav pristup obavezuju nas osvojeni standardi u vladavini prava, postignuti rezulatati na planu efikasnosti i nezavisnosti institucija, i konačno – novi kvalitet društvenih odnosa u Crnoj Gori“, saopštio je Marković.

Na sastanku je ocijenjeno da će budući politički sporazum vlasti i opozicije biti najbolji argument kojim se Crna Gora može preporučiti Savjetu Evrope, jer se radi o jedinstvenom pristupu i dugoročnom kapitalu koji će doprinijeti vladavini prava, ekonomskom prosperitetu i građanskoj sigurnosti, kao svojevrsnim pokazateljima stabilnosti zemlje.

Portal Analitika