Kultura

Potpisan Izvršni program saradnje između ministarstava kulture CG i NR Kine

Pavle Goranović, ministar kulture, susreo se danas na Cetinju s Dongom Veijem, zamjenikom ministra kulture Narodne Republike Kine, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Potpisan Izvršni program saradnje između ministarstava kulture CG i NR Kine
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Goranović je istakao da dosadašnji odnosi Crne Gore i Narodne Republike Kine u brojnim oblastima predstavljaju nadahnuće i za sadržajnu saradnju u domenu kulture.

U tom kontekstu, potpisivanje Izvršnog programa saradnje u oblasti kulture za period 2017-2020, između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Narodne Republike Kine, u godini kada se obilježava decenija diplomatskih odnosa dvije zemlje, prema ministrovim riječima, nije samo formalni čin, već istinska potreba za daljim snaženjem dobrih i prijateljskih relacija.

Zamjenik ministra kulture Narodne Republike Kine Vei je izrazio posebno zadovoljstvo zbog boravka u Crnoj Gori, ističući da je i u proteklom periodu bilo evidentnog napretka u saradnji dvije zemlje na različitim nivoima. Vei je istakao da su Crna Gora i Narodna Republika Kina posebno ponosne na svoju bogatu kulturu, što otvara prostor za saradnju ne samo u oblasti baštine, već i savremenog kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

p1

Zajednički je ocijenjeno da se potencijali za saradnju posebno ogledaju u sferi kinematografije, književnosti, pozorišnih festivala, arhitekture, kreativnih industrija, i to ne samo na institucionalnom, već i pojedinačnom planu.

Sagovornici su istakli značaj potencijalnog uspostavljanja kulturno-informativnih centara na recipročnoj osnovi, u cilju ukupne afirmacije crnogorske i kineske kulture, te razmijenili mišljenje o kulturnim programima obilježavanja desetogodišnjice bilateralnih odnosa.

Posebno je apostrofirano da dinamični ekonomski odnosi dvije zemlje mogu biti dobar podstrek za intenziviranje saradnje na polju kulture, uvjereni u značaj njihove međusobne povezanosti.

Na kraju srdačnog i prijateljskog razgovora, zamjenik ministra kulture Narodne Republike Kine, pozvao je ministra Goranovića da do kraja godine posjeti Peking i pokrajinu Sečuan.

Pored predstavnika dva ministarstva, sastanku na Cetinju prisustvovao je i Cui Dživei, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori.

Portal Analitika