Crna hronika

Akcija “Torpedo”: Ajković osumnjičen za šverc oružja

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Sektora kriminalističke policije su, u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica i u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, danas realizovali višemjesečnu međunarodnu policijsku akciju pod radnim nazivom „Torpedo“. U akciji je uhapšena jedna osoba zbog sumnje da je krijumčarila oružje sa Vladanom Vučelićem 05. novembra prošle godine u Njemačkoj. Prema medijskim informacijama, riječ je o Nešu Ajkoviću (24) iz Podgorice.
Akcija “Torpedo”: Ajković osumnjičen za šverc oružja
Portal AnalitikaIzvor

Savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a Tamara Popović, kazala je na konferenciji za medije da su policijsko – tužilačkim aktivnostima prikupljene činjenice koje ukazuju na sumnju da je jedno lice, radi dalje prodaje i krijumčarenja u Francusku, nabavilo veću količinu vatrenog oružja i eksplozivnih materija, te da pojedine radnje izvršenja ovog krivičnog djela imaju međunarodni karakter i da su vršene u dužem vremenskom periodu, a sve u cilju pribavljanja protivpravne materijalne koristi.

“Prikupljene činjenice takođe ukazuju na to da je ruta kretanja krijumčarenja oružja sa područja Crne Gore išla preko teritorije Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, a da je krajnja destinacija bila Francuska. Danas je dakle slobode lišen Neša Ajkovića (24) iz Podgorice, koji se sumnjiči za opisane radnje odnosno da je počinio krivično djelo krijumčarenje iz čl. 265 st. 2 Krivičnog zakonika”, saopšila je Popović.

Ona je istakla das u policijski službenici, sprovedenim mjerama i radnjama u koordinaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici i razmjenom informacija i dokaza sa policijama Njemačke i Francuske, prikupili dokaze koji ukazuju na sumnju da je osumnjičeni Ajković krivično djelo koje mu se stavlja na teret izvršio na način što je po prethodnom dogovoru sa Vladanom Vučelićem iz Podgorice, koji je uhapšen u Njemačkoj,  radi dalje prodaje i krijumčarenja u Francusku, nabavio veću količinu vatrenog oružja i eksplozivnih materija, a zatim ih spakovao u vozilo koje je od rent a car agencije iznajmio i preuzeo Vučelić, kako bi njime izvršio transport oružja do Pariza – Francuska, gdje je osumnjičeni Ajković trebalo da sačeka Vučelića.

“Međutim, Njemačka policija je, 05. novembra 2015. godine, na autoputu u blizini mjesta Bad Feilnbach, u pravcu Minhena, zaustavila vozilo marke „VW Golf V“, kojim je tom prilikom upravljao Vučelić, a izvršenom kontrolom vozila pronađeno je nekoliko specijalno izrađnih bunkera i skrivenih mjesta u kojima se nalazilo osam pušaka – kalašnjikova, osam okvira od pušaka, dva pištolja, jedan revolver, dvije ručne granate, 200 gr TNT eksploziva sa detonatorom i150 komada municije”, naglasila je Popović.

Osumnjičeni Ajković će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje.

U okviru iste akcije, 2. februara 2016. godine, policija je pretresla stanove i druge prostorije koje koriste šest osoba na području Podgorice.

"Izvršenim pretresima službenici Uprave policije MUP-a pronašli su: jednu automatsku pušku nepoznate marke, sa okvirom u kojem su se nalazila četiri metka i na kojoj je montiran bajonet; pušku / karabin nepoznate marke; 14  metaka, jednu kesicu bijele boje sa praškastom materijom za koju se pretpostavlja da je barut, kao i jedan manji „štapin“ crne boje (sredstvo koje se koristi za paljenje) ; jedan pištolj marke “Sig Sauer”, cal. 9 mm, i 28 komada municije cal. 9mm; tri najlonske vreće u kojima se nalazilo oko 22 kg opojne droge marihuana tipa skank i deset komada metaka za automatsku pušku", kazala je Popović.

Nakon pretresa policijski službenici su, u koordinaciji i po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv Ajkovića, kao i H.B, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kriivčno djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je protiv J.K. podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"U narednom periodu očekuje se nastavak zajedničkih aktivnosti crnogorske policije sa policijama Njemačke i Francuske, u koordinaciji sa Osnovnim državnim tužiocem u Podgorici, sa ciljem prikupljanja dokaza u odnosu na druga lica za koja postoje saznanja da su povezana sa navedenim događajem odnosno sa krijumčarenjem oružja. Takođe, preduzetim mjerama i radnjama i prikupljenim dokazima u okviru međunarodnog predmeta „Torpedo“ utvrđeno da se radi o krijumčarenju oružja koje nije povezano sa terorističkim napadima u Parizu", naglasila je Popović.

Portal Analitika