Kultura

Novica KOVAČ: Umjetnici su danas većinom puk koji izvršava zadatke

Postoje glave u narodu, i postoji taj puk koji izvršava zadatke. Toga je oduvijek bilo. A umjetnici su danas većinom puk. Oni potpuno izvršavaju, na primjer, zadatke nekog Amerikanca koji je zamislio kako ćemo mi da pravimo umjetnost, kazao je za Portal Analitika mladi umjetnik Novica Kovač.
Novica KOVAČ: Umjetnici su danas većinom puk koji izvršava zadatke
Portal AnalitikaIzvor

Po obrazovanju grafičar, u radovima koje je podgoričkoj publici prezentovao na izložbi "Vojske" on koristi olovke u boji i ulje kako bi kreirao likove koje je objedinio ovim nazivom. No, posebno navodi da njegove slike, poput ovih, nijesu dio ciklusa.

- Od jednog do drugog rada se razlikuje taj smisao: od vojnika - bukvalno, do čovjeka kao jedinice koja je socijalno biće, a radi u sistemu. Zbog toga su to - vojske. Ovaj rad, recimo, ima naziv "Potencija". To su pravi vojnici, njih je puno i mijenjaju boju u redovima, ka gore. Oni su potencija jedne države, na primjer. To ne mora tako da se gleda, jer može da bude i neka muška potencija. Već drugi ili treći rad do njega je drugačiji i više se to ne tiče vojnika u bukvalnom smislu. Dakle, priče se suštinski razlikuju, a jedino što ih veže to su neke - vojske. Bez obzira da li su to mažoretkinje, vojnici, ili bilo kakve grupacije koje rade ne razmišljajući svojom glavom, nego imaju neku jedinku - neku glavu - koja im govori što da rade. Oni imaju glavu, ali ne svoju. Zato je to pučina koja izvršava neke zadatke, ako već banalizujemo stvari - ispričao je Kovač.

Za njega je uvijek pristutno to da postoji jedan čovjek koji govori drugima kako da razmišljaju, tačnije da postoje "glave u narodu", s jedne strane, i postoji "puk koji izvršava zadatke".

- Toga je oduvijek bilo. A umjetnici su danas većinom puk. Oni potpuno izvršavaju, na primjer, zadatke nekog Amerikanca koji je zamislio kako ćemo mi da pravimo umjetnost. Umjetnici ne slušaju ni svoju istoriju, ni svoje želje, niti želja ih imaju. Čak mi se čini da su umjetnici danas najveći puk - kaže on.

Uz to posebno ističe da "voli čovjeka", kako se njegove riječi ne bi pogrešno shvatile.n

- Baš nijesam čovjekomrzac, to je sigurno. Ali volim da kritikujem to globalnu pojavu - da niko ništa ne misli. Samo se "papagajiše", samo se priča što je bilo na TV-u, samo se imitiraju junaci sa TV-a - pricizira sagovornik Portala Analitika.

Tako su "Vojske", tačnije neki raodvi te postavke, parafraza globalizacije, svijeta u kome danas žive i "glave naroda" i "puk".

- Ali, postoje i oni istorijski momenti koje crtam, bitke konkretno. Izložena je "Bitka na Vučjem dolu", koju sam proučavao, pa zato na radu postoje vojnici koji imaju svoje ime i prezime - jer se zna koji su to junaci. Ali, drugi radovi nijesu takvi; jedan se, recimo, tiče erotike... Zato za moju izložbu ne mogu da kažem da predstavlja globalna kretanja. Sve zavisi od rada do rada i svaki je posebna priča - zaključuje Kovač.

Otvarajući postavku u Galeriji "Centar", koja će biti dostupna javnosti narednih mjesec dana, istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević je navela kako se u radovima ovog umjetnika "prepoznaje ona svtaralačka radoznalost koja tjera na neprestano traganje i propitivanje novih mogućnosti umjetničkog izražavanja".

- Čak i ako zaboravimo na njihov tematsko motivski sloj, ove radove možemo posmatrati kao ritmove i vibracije oblika i boja u prostoru, a ritam je vrhunski estetski princip svake umjetnosti, čije sadejstvo ili sukobljavanje često grade krajnje složene dinamičke odnose. U tim odnosima razbacanih ili pažljivo organizovanih fragemnata odabranih motiva, očigledna je umjetnikova usredsređenost na likovnu problematiku vlastitog djela, pa je tako njegova ostvarnenost uveliko uočljiva i uvjerljiva - zaključila je Bezmarević.

K.J.

Portal Analitika