Svijet

Keri - prvi zvaničnik SAD u posjeti Hirošimi

Državni sekretar SAD Džon Keri posjetiće sljedeće nedjelje Memorijalni park mira u Hirošimi zajedno sa drugim visokim zvaničnicima zemalja G7.
Keri - prvi zvaničnik SAD u posjeti Hirošimi
Portal AnalitikaIzvor

Keri će biti prvi zvaničnik SAD koji će u ponedjeljak položiti cvijeće na spomenik žrtvama američkog nuklearnog napada u kojem je stradalo 140.000 Japanaca.

Godinama unazad zvaničnici SAD izbjegavaju posjete Hirošimi zbog "političke osjetljivosti" tog pitanja.

Mnogi Amerikanci i danas smatraju da je bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu bilo opravdano i da je ubrzalo kraj rata.

Vlasti u Japanu nadaju se da će sastanak u ovom gradu doprinijeti borbi protiv nuklearnog oružja i pokazati "realnost nuklearnog napada".

U međuvremenu, udruženja preživjelih godinama vode kampanju protiv nuklearnog oružja i pozivaju američke zvaničnike da dođu i sami vide poslejdice stravičnog napada. Kako se navodi, oni ne traže izvinjenje.

Nijedan predsjednik SAD do sada nije posjetio memorijalni centar u Hirošimi, bilo je potrebno 65 godina da američki ambasador prisustvuje godišnjici napada i još šest godina da se stvore uslovi za Kerijevu posjetu.

Američka vojska bacila je atomsku bombu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, tri dana kasnije atomska bomba bačena je na Nagasaki usmrtivši oko 74.000 ljudi.

Izvor: b92.net

Portal Analitika