Društvo

Pobjeda: Nema dovoljno novca za nabavku medicinskih sredstava

Da bi zdravstveni sistem uskoro mogao da se nađe u kolapsu, potvrđeno je juče Pobjedi iz Fonda za zdravstveno osiguranje, jer ova ustanova nema osnova da raspiše tender za medicinska sredstva nakon što je u te svrhe odobreno svega 5,02 miliona eura, što je trostruko manje od iskazanih potreba za ovu godinu i potrošnje u prethodnom periodu.
Pobjeda: Nema dovoljno novca za nabavku medicinskih sredstava
Portal AnalitikaIzvor

Fond nema osnova da predloži bilans potreba za medicinskim sredstvima na iznos od 5,02 miliona eura, zbog čega, kako su naveli, kasne i sa donošenjem integralnog plana javnih nabavki za ovu godinu.

Iz Fonda upozoravaju da nijesu u mogućnosti da samostalno riješe nastali problem bez pomoći nadležnih institucija, s obzirom na to da postoji nesklad između utvrđenog plana potreba medicinskih sredstava i raspoloživih finansijskih sredstava za njihovu nabavku. Stoga, kako kažu, očekuju da će ministarstva zdravlja i finansija naći rješenje za problem koji je nastao po osnovu preraspodjele sredstava.

Funkcionalnost

- Funkcionalnost zdravstvenog sistema neodrživa je sa 5,02 miliona eura, imajući u vidu da je samo za potrebe Kliničkog centra za nabavku medicinskih sredstava neophodno za 2016. godinu obezbijediti oko 11,4 miliona eura, od ukupno utvrđenog iznosa na nivou svih javno zdravstvenih ustanova – kazali su iz Fonda.

Pobjeda je juče objavila da bi crnogorske bolnice i domovi zdravlja, kao i Klinički centar, za nekoliko mjeseci mogli da budu pred kolapsom jer zdravstvenom sistemu prijeti totalni poremećaj u snabdjevenosti medicinskim sredstvima zato što je Ministarstvo ovim ustanovama opredijelilo svega 5,02 miliona eura za ove potrebe, umjesto 16,38 miliona koliko je traženo. Situacija je kritična za sve ustanove, jer su iznosi koje su tražili umanjeni za 69,33 odsto.

Zavod za transfuziju krvi, kako smo objavili, mogao bi da funkcioniše sa opredijeljenim novcem svega dva mjeseca. Iz nikšićke bolnice već su upozorili da im prijeti blokada rada, ako ne dobiju više novca.

Dijagnostika i pružanje zdravstvenih usluga može biti ugroženo i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, ali i u ostalim bolnicama.

Iz Fonda napominju da su im javne zdravstvene ustanove u dva navrata dostavljale potrebe za medicinskim sredstvima koje su iskazali i verifikovali njihovi direktori.

- Prvi put su svoje potrebe dostavile krajem januara. Iznos je bio 16,64 miliona eura. Fond je sačinjeni bilans potreba dostavio Ministarstvu zdravlja 29. januara, ali ga Ministarstvo nije prihvatilo – kazali su Pobjedi iz Fonda.

Nakon što im je iz Ministarstva poručeno da su „dokazane potrebe zdravstvenog sistema za medicinskim sredstvima“ 5,02 miliona, zdravstvene ustanove ponovo su Fondu dostavile pisane akte i navele da su ta sredstva nedovoljna za funkcionisanje sistema i da će neminovno doći do ugrožavanja funkcionisanja ustanova i pružanja zdravstvene zaštite za crnogorske osiguranike.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika