Društvo

Info dan: Nikšićani izuzetno zainteresovani za evroatlantske integracije

Info dan o evroatlantskim integracijama održan je danas u Nikšiću, a svi događaji, organizovani tim povodom, bili su izuzetno dobro posjećeni, što je doprinijelo otvaranju odličnog dijaloga, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.
Info dan: Nikšićani izuzetno zainteresovani za evroatlantske integracije
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, program je počeo neposrednim razgovorom sa građanima na Trgu Slobode u Nikšiću.

"Tu su, na Info punktu, predstavnici Komunikacionog tima dijelili informativni materijal i u direktnoj komunikaciji odgovarali na sva pitanja vezana za NATO integracije Crne Gore", ističe se u saopštenju. 

Potom je u 14 časova u gimnaziji "Stojan Cerović" sa učenicima završnih razreda održana Info sesija povodom obilježavanja 25 godina nezavisnosti Slovenije.

Ambasador Republike Slovenije Mitja Močnik, tim povodom, govorio je o političkim prilikama u istorijskom kontekstu četvrt vijeka slovenačke nezavisnosti, kao i o spoljno-političkim djelovanjima i relacijama te zemlje.

Močnik je prisutnima na Tribini i podrobno približio rad i funkcionisanje konzularnog predstavništva na čijem je čelu.

Info dan je zatim nastavljen javnom tribinom u Sportskom Centru Nikšić, gdje su od 17 časova govorili Močnik, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i Nacionalni koordninator za NATO ambasador Vesko Garčević.

Na tribini je, ističe se, predstavljena slovenačka turističko-ekonomska situacija, te prednosti koje je u razvojnom smislu ta zemlja dobila učlanjivanjem u NATO.

Takođe je vođen razgovor o crnogorskom pristupanju NATO-u i predstavljen je trenutni status naše zemlje u kontekstu evroatlanskih integracija.

Na tribini su, pored predstavnika ambasade Slovenije, Opštine Nikšić i Komunikacionog tima Savjeta za članstvu u NATO, bili i predstavnici političkih partija, studenata, te nikšićkih privrednika, poljoprivrednika, udruženja Osoba sa invaliditetom i ostalih društvenih struktura.

Svi događaji su bili izuzetno dobro posjećeni, te je otvarena odlična debata, a pitanja su bila usmjerena na aktuelnosti vezane za crnogorsko pristupanje NATO-u, poput toga kolika je cijena članstva, zašto je bolje članstvo u NATO od neutralnosti, zbog čega nije neophodno organizovati referendum o crnogorskom pristupanju Alijansi, kao i koje su sve prednosti članstva i da li će se graditi NATO baze.

Info dan o evroatlantskim integracijama održan je u organizaciji Komunikacionog tima Savjeta za članstvu u NATO Vlade Crne Gore, Opštine Nikšić i nevladinog sektora iz toga grada, a kako je najavljeno, biće organizovan i u drugim crnogorskim opštinama, sa ciljem da se mladima na pravi način predstave prednosti članstva u NATO-u.

 

Portal Analitika