Društvo

Ministarstvo prosvjete održalo savjetovanje direktorima škola o radonu

Povodom realizacije nacionalnog projekta „Procjena i smanjenje radona u crnogorskim školama i vrtićima“ u JU SMŠ “Danilo Kiš” Budva održano je predavanje i savjetovanje za direktore obrazovno-vaspitnih ustanova i profesore fizike i hemije južne regije Crne Gore.
Ministarstvo prosvjete održalo savjetovanje direktorima škola o radonu
Portal AnalitikaIzvor

Na predavanju su govorili sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović, direktor Zavoda za školstvo Radovan Popović, članovi ekspertskog tima koji realizuju ovaj projekat Marija Perović-Bogićević, Nikola Svrkota i Ranko Zekić. 

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović istakao je značaj ovog projekta i rekao da je aktivno učešće direktora obrazovno-vaspitnih ustanova, nastavnog i vannastavnog osoblja ključno u cilju uspješne realizacije mjerenja radona.

Direktor Zavoda za školstvo Radovan Popović predstavio je načine informisanja nastavnog osoblja, roditelja i djece o ovom štetnom gasu.

PR menadžerka i članica ekspertskog tima Marija Perović-Bogićević je objasnila štetnost radona, kao i zašto je mjerenje prisustva ovog gasa u obrazovno-vaspitnim ustanovama značajno. Istakla je da je radon prirodni gas, da je radioaktivan i uvijek prisutan u vazduhu koji udišemo. Po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije radon je odgovoran za 3-14% svih slučajeva obolijevanja od raka pluća.

Član ekspertskog tima Nikola Svrkota predstavio je ciljeve projekta kao i primjere dobre prakse zemalja Evrope i svijeta u rješavanju ovog problema.

Ranko Zekić, član ekspertskog tima je govorio o detektorima za mjerenje radona, o značajnoj ulozi osoblja obrazovno-vaspitnih ustanova u smislu očuvanja detektora što je glavni preduslov za uspješno realizovanje ovog projekta. Takođe je naglasio da će biti održana i druga radionica, na kojoj će svi direktori i profesori fizike i hemije dobiti detektore, uputstva za njihovo postavljanje, kao i instrukcije o tome koje informacije u vezi sa  objektima treba da prikupe i dostave ekspertskom timu.

Predavanje su organizovali Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Zavodom za školstvo.  

Portal Analitika