Region

Orešković očekuje kanonizaciju Stepinca

Hrvatski premijer Tihomir Orešković je, nakon susreta sa papom Franjom, izjavio da očekuje da proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca započne ovog ljeta.
Orešković očekuje kanonizaciju Stepinca
Portal AnalitikaIzvor

Orešković tvrdi da je o kanonizaciji Stepinca njegova poruka papi bila vrlo jasna.

"Nama je bitno da to što prije završi. Poruka je da je kardinal Stepinac bio dio našeg identiteta i svima nama je u cilju da proces krene i završi što prije. Nadam se da neće to predugo trajati. Mislim da će hrvatski narod tu još patiti, kako je i kardinal Stepinac patio, ako taj proces bude predugo trajao", rekao je Orešković, prenijeli su hrvatski mediji. 

Srpska pravoslavna crkva se, inače, protivi kanonizaciji Stepinca koja je zbog toga odložena sve dok mješovita komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve ne završi analizu lika i djela Alojzija Stepinca. 

Srpski patrijarh Irinej više puta je do sada rekao da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida. (B92)

Portal Analitika