Muzika

Goran Bregović: Nisu voljeli "Dugme", voljeli su Šabana Bajramovića

Goran Bregović kaže da je imao sreću da radi s velikim imenima u studiju, ali da su mu sa Šabanom Bajramovićem ostale najslađe uspomene.
Goran Bregović: Nisu voljeli "Dugme", voljeli su Šabana Bajramovića
Portal AnalitikaIzvor

Koncertom orkestra romske muzike "Crne mambe", projekcijom dokumentarnog filma "Šaban" i okruglim stolom o romskoj muzici 17. aprila u Kamernom teatru 55 u Sarajevu biće obilježeno 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića.

"Bilo bi mi krivo da je ovo prošlo bez mene. Pomjerio sam sto stvari da bih ovdje bio i biću opet. Kad ste dugo na sceni onda sve manje poštovanja imate prema tom svijetu. Među rijetkima prema kojima imam veliko poštovanje i koje sam upoznao je Šaban Bajramović", rekao je Goran Bregović za N1.

On je kazao da su ljudi na ovim prostorima odrasli sa stereotipom umjetnika u koji se on uklapa - "umjetnik samoubica".

"Bio je umjetnik za kojeg ne znate kako će se taj život završiti, u svakom slučaju ne kao kod normalnog svijeta, jer tako nije ni živeo", kazao je on.

"Svi muzički recezenti u Jugoslaviji, koji većinu ploča Bijelog dugmeta nisu voljeli, obožavali su Šabana Bajramovića. To je bila možda jedina autentična stvar koju smo imali ovde. Sve ostalo je bilo provincijalno", istakao je on.

Prava autentična muzika je bila muzika Šabana Bajramovića, kaže Bregović.

"Šaban Bajramović je sa mnom snimio dvije pjesme, ali je to bilo nakon što je imao dva moždana udara i teško je pamtio. Moja ćerka Ema ga je korepetirala, a zatim joj je on napisao pesmu "Ema s tri pištolja". Takav bariton se ne dešava često. Nikada nismo imali takav svjetleći bariton", ispričao je Bregović.

N1info.com

 

Portal Analitika