Abiznis

PKCG: Unaprijediti ambijent za poslovanje špeditera

Odbor udruženja špeditera podnijeće nadležnim organima inicijative u vezi sa smanjenjem troškova zakupa na graničnim prelazima, elektronskim vođenjem trgovačke knjige, izmjenom Pravilnika o vođenju evidencije nabavke i prodaje roba i trgovinskih usluga. Iniciraće I izmjenu Carinskog zakona, da bi se omogućilo istupanje robe u vazdušnom saobraćaju sa putnikom, uz podnošenje deklaracije I fakture, a bez podnošenja manifesta, rečeno je na sjednici na kojoj je razmatran ambijent za poslovanje špeditera i predlozi za njegovo unapređenje.
PKCG: Unaprijediti ambijent za poslovanje špeditera
Portal AnalitikaIzvor

Članovima Odbora udruženja špeditera PKCG  prezentovani su digitalni sertifikati e-servis Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, kao i sertifikat Excelent SME.

U radu sjednice učestvovali su Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Stevan Ljumović, generalni direktor Direktorata e-uprave Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Vesna Simonović iz istog ministarstva i Andrea Vujačić, Pošta Crne Gore i privrednici.

Na sjednici su akcentovane realizovane aktivnosti Privredne komore Crne Gore kojim je doprinijela unapređenju uslova za poslovanje u ovoj oblasti. Na predlog članova Udruženja špeditera organizovana je radionica sa predstavnicima nadležnih državnih organa o primjeni Pravilnika o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV-a. Upućene su inicijative za izmjenu Zakona o akcizama u dijelu koji se odnosi na označavanje mineralnih ulja i Uredbe o uslovima za obavljanje poslova zastupanja pred carinskim organom, te Pravilnika o posebnim mjerama carinskog nadzora i postupka za robe koje se koriste za snabdijevanje prevoznih sredstava u

međunarodnom saobraćaju. Raspravljano je o rješavanju problema ekskluzivnog prava pretovara kontejnera i generalnih tereta na  području barske luke.

U okviru Dana otvorenih vrata sa Upravom carina razmotrene su elektronska provjera EUR 1 iz Turske putem web aplikacije, primjena Uredbe za sprovođenje Carinskog Zakona u dijelu koji se odnosi na označavanje/izdvajanje carinske od necarinske robe, kao i sprovođenje carinskog postupka za stavljanje robe u slobodan promet u Putničkom

terminalu Bar. Konstatovano je da će dugo zadržavanje robe zbog provjere sertifikata biti otklonjeno primjenom novih aplikativnih rješenja kao i da će se voditi računa o troškovima držalaca skladišta prilikom odvajanja carinske i necarinske robe.

Neusklađenost organizacije rada inspekcijskih službi sa potrebama privrednika na granici Dobrakovo ima negativne posljedice na njihovo i poslovanje luke u Baru, smatraju špediteri, i ovaj problem posebno dolazi do izražaja u slučajevima kada je riječ o pregledu robe kratkog roka trajanja. Takođe, ukazuju da još uvijek postoje primjeri neujednačene prakse sprovođenja određenih propisa u različitim carinarnicama.

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović je podsjetila da je, sagledavajući uslove poslovanja, Odbor Udruženja špeditera od osnivanja 2010. godine ukazivao na potrebu prilagođavanja radnog vremena inspekcijskih službi, imajući pritom razumijevanje jer su za to nedostajala potrebna sredstva.

Prisustvo inspektora na graničnim prelazima, mimo radnog vremena, način je za kratkoročno prevazilaženje ove situacije, dok bi cjelodnevna pokrivenost najprometnijih prelaza značajno unaprijedila poslovanje svih preduzeća koja se bave spoljnom trgovinom, smatra ona.

Radovan Radulović, predsjednik Odbora okarakterisao je na sjednici iznijete predloge izuzetno značajnim i saopštio da će se Odbor  njima, kao i do sada, baviti kontinuirano i sveobuhvatno.

Digitalni sertifikat e-servis Ministarstva za informaciono društvo I telekomunikacije predstavili su Stevan Ljumović i Vesna Simonović iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Elektronska uprava omogućava komuninikaciju između građana I privrede, sa jedne strane i državne uprave, sa druge, rekao je Ljumović.

Portal koji u Ministarstvu postoji pet godina pruža niz različitih usluga. Mi smo tu da privrednicima pomognemo da lakše posluju i unaprijede komunikaciju sa državnom upravom, naveo je on.

Sve tehničke mogućnosti postoje da na portalu e-uprava napravimo servis koji je namijenjen špediterima, to je naša obaveza kao i da omogućimo oficijelnu komunikaciju između, u ovom slučaju, špeditera i Veterinarske uprave. Vaša prijava upućena Veterinarskoj upravi daje mogućnost da oni mogu odmah da vam odgovore - rekao je on.

Prema njegovim riječima ovo može pomoći i kod uspostavljanja sličnih servisa u odnosu na bilo koji državni organ kojem se podnose zahtjeve identifikovane preko sertifikata.

Vesna Simonović, glavni administrator na portalu e-uprava, prezentovala je njegove elektronske servise, kojih je 165. Ona je rekla da na ovaj način svaki građanin ili kompanija može da pronađe informaciju bez odlaska u državne organe, kao i da uvijek imaju informaciju u kojoj fazi je realizacija njihovog zahtjeva.

U Crnoj Gori postoje dva sertifikaciona tijela za izdavanje kvalifikovanih digitalanih sertifikata. To su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije koje izdaje digitalne sertifikate za potrebe državne uprave i Pošta Crne Gore kao javno sertifikaciono tijelo za građane i pravna lica.

- Od početka rada Sertifikacionog tijela Pošte, 2010. godine, do danas, izdato je blizu 7.000 sertifikata - rekla je Andrea Vujačić, predstavnica ove kompanije.

Ona navodi da je ovaj sertifikat digitalni identifikacioni dokument jer sadrži podatke o njegovom korisniku kao i izdavaocu. Omogućava bezbjednu razmjenu informacija putem interneta i namijenjen je svim učesnicima elektronskog poslovanja - fizičkim i pravnim licima, a upotreba mu je višestruka.

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa agencijom COFACE specijalizovanom za oblast osiguranja potraživanja, realizuje novu uslugu za crnogorska preduzeća. Uspješna srednja, mala i mikro preduzeća u Crnoj Gori se prijavljuju za sertifikat »Excellent SME«, čija je osnovna svrha da ona postanu prepoznatljiva na tržištu,  čime se smanjuje rizik poslovanja. Do sada je pozitivnu bonitetnu ocjenu dobilo 138 preduzeća koja očekuju da će im jasno označavanje boniteta pomoći u ostvarivanju poslovne saradnje u zemlji i inostranstvu. Za ova preduzeća, osim umrežavanja, procjene rizika ulaganja i iniciranja povoljnijeg tretmana u pojedinim poslovima,  Komora u saradnji sa Coface-om organizuje edukacije.

Portal Analitika