Svijet

Zidojče cajtung neće objaviti sve podatke

Njemački list Zidojče cajtung, koji je prvi došao u posjed dosijea iz panamske firme "Mosak Fonseka" o ofšor poslovanju, saopštio je danas da ipak neće objaviti sve informacije.
Zidojče cajtung neće objaviti sve podatke
Portal AnalitikaIzvor

Uredništvo minhenskog lista navodi da komplet od 11,5 miliona takozvanih "Panamskih dokumenata" neće biti dostupan javnosti ili pravosudnim organima.

Oni navode da vlasti imaju zakonska ovlašćenja da konfiskuju takva dokumenta od osumnjičenih za malverzacije, kao i da u većini slučajeva nema javnog interesa u objavljivanju ofšor poslovanja kompanija ili pojedinaca.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, list Zidojče Cajtung i više od 100 novinarskih organizacija širom svijeta došli su u posjed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi "Mosak Fonseka".

Njemački list došao je u posjed "Panamskih dokumenata" preko insajdera prije godinu dana.

U dokumentima se otkriva kako su pomagali u pranju novca, izbjegavanju sankcija i plaćanja poreza. U tajnim podacima se, navodno, spominju 72 sadašnjih ili bivših državnih zvaničnika, kao i javnih ličnosti, sportista i drugih.

rtcg.me

Portal Analitika