Turizam

BUDVA: Predstavljeni rezultati istraživanja ljudskih resursa u hotelijerstvu Crne Gore

U skladu sa slabljenjem kvaliteta radne snage, slabi kvalitet i motivisanost menadžerskog kadra. Menadžerske obuke su na veoma niskom nivou, a plate zaposlenih u turizmu su male, neki su od zaključaka istraživanja "Upravljanje ljudskim resursima u hotelijerstvu Crne Gore" koje je danas prezentovano na Akademiji znanja Budva.
BUDVA: Predstavljeni rezultati istraživanja ljudskih resursa u hotelijerstvu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

U organizaciji Fakultet za biznis i turizam i pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, a u okviru programa čiji je cilj promocija nauke i istraživanja u društvu Crne Gore, rukovodilac ovog programa i doktorant mr Miško Rađenović predstavio je glavne zaključke istraživanja.

Istaknuta je nedovoljna saradnja privrednika, odnosno vlasnika turističkih objekata sa obrazovnim institucijama, školama i fakultetima u cilju što bolje pripreme za buduće zaposlenje, kroz praktičnu nastavu i veće zapošljavanje.

- Većina hotela u Crnoj Gori radi sezonski, te se javlja problem zapošljavanja radne snage na više mjeseci, čime se smanjuje kako interesovanje za upis u turističke škole i fakultete, tako i želja za zapošljavanjem u objektima gdje su slabo plaćeni i rade samo nekoliko mjeseci. Ugovori o radu se stalno obnavljaju na kratki rok, tako da nema sigurnosti, a fluktuacija zaposlenih je velika. Time drastično opada kvalitet usluge, kao i poslovanje hotelijera - naveo je Rađenović, te dodao kako je potpuno zapostavljan značaj mjerenja produktivnosti rada.

Kvalifikacija nastavnika i profesora stručnih predmeta za rad u obrazovnim institucijama koje se bave turizmom i ugostiteljstvom je nezadovoljavajuća. Uz to, u školama i na radnim mjestima nije dovoljno zastupljeno učenje stranih jezika koji su osnov za bavljanje turizmom. Veoma mali broj zaposlenih kvalitetno govori strani jezik, i to najčešće engleski.

- Generalno vlada pogrešno mišljenje da se posao u hotelima može brzo naučiti i da je za obuku dovoljno do tri mjeseca. Javlja se i slaba zastupljenost obuka svih vrsta, kao i cjeloživotnog učenja i usavršavanja - dodao je on.

Otvarajući skup u Budvi, dekan Fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković istakao je kako je ovo treći istraživački projekat fakulteta koji se uvijek ralizuju uz veliku podršku Ministarstva nauka i ministarke prof. dr Sanje Vlahović.

- Na ovom fakultetu se u kontinuitetu bavimo istraživanjem vezanim za ljudske resurse, zato što je to najvažniji činilac preduzetništva u turizmu i uspjeh svake turističke industrije, svake turističke privrede i svakog turističkog poslovanja primarno zavisi od kadrova. I uspjeh velikih kompanija primarno zavisi od kadrova - naglasio je Ratković.

Ministarka Vlahović ocijenila je istraživanje Rađenovića veoma kvalitetnim i svrsishodnim, uprkos ne baš sjajnim rezultatima.

- Međutim, kao što je doktorima neophodno da naprave dobru dijagnozu kako bi pristupili liječenju, tako je i ovo istraživanje identifikovalo probleme u dijelu ljudskih resursa u hotelijerstvu, koje moramo što prije rješavati. Nadam se da će već sljedeće istraživanje u ovoj oblasti dati bolje rezultate i izmamiti osmijeh na lice - kazala je Vlahović.

Pored rukovidioca Rađenovića, u realizaciji ovog istraživanja učestovali su dekan Ratković, zatim koordinatorke projekta doc. dr Ana Tripković Marković i doc. dr Ivana Ognjanović, i Bojana Rucović, Sanja Ratković, Marija Tomanović, Sandra Radulović i Ana Vukčević. Za potrebe istraživanja urađen je orginalni upitnik, nakon kojeg je urađeno terensko istraživanje na uzorku od 505 ispitanika - zaposlenih u hotelima u Crnoj Gori. 

Portal Analitika